UVERTIRA U NAMETANJE KOMŠIĆA Prije godinu dana počela kampanja plašenja Bošnjaka Hrvatima zbog koje ispašta cijela BiH

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

Na današnji dan prije godinu dana službeno je počela kampanja za Opće izbore u BiH. Tada su Bošnjaci Hrvatima nametnuli Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH koristeći se instrumentom brojnosti i nakaradnim odredbama Izbornog zakona koje im to omogućuju.

Uvertira u treće ustoličenje „Komšokradice“ na poziciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH bilo je plašenje Bošnjaka Hrvatima koji, navodno, žele disoluciju Bosne i Hercegovine, aktivaciju izmišljenog plana Tuđman-Milošević o podjeli Bosne i stvaranja bošnjačke „fildžan državice“ okružene “ustašama“ i „četnicima“.

Takve aktivnosti sustavno su provodili brojni sarajevski mediji koji su za sve loše optuživali bh. Hrvate, HDZ BiH i Dragana Čovića, od kojega su u tih mjesec dana pravili personifikaciju hodajućeg zla. Osim te medijske dimenzije, većina analitičara mišljenja je kako su  pojedine hodže u kooperaciji sa SDA vjernicima dijelile instrukcije da na dva glasa za Džaferovića ide i jedan glas za Komšića iz iste obitelji.

Željko Komšić zahvaljujući bošnjačkim glasovima i neustavnom Izbornom zakonu uzurpirao je, po treći put poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ustavni sud BiH određene je članke tog zakona proglasio neustavnim i naložio njihovu izmjenu. Unatoč presudi „Ljubić“ iz prosinca 2016. godine koja o konstitutivnosti naroda govori kao o natkrovljujućem ustavnom načelu te nalagala legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama ni danas nemamo jamstvo da se fenomen Komšić neće ponoviti i na Općim izborima 2022. godine.

Međutim, Komšić kao Komšić u ovoj cijeloj priči je irelevantan; on utjelovljuje želju jednoga naroda i njegove političke elite za dominacijom nad drugim i lako se mogu naći i neki novi Komšići (npr. Vlatko Glavaš poznat i kao „mali Komšić“ ili netko treći). Relevantno je to što jedan narod ima institucionalnu mogućnost političke dominacije nad drugim, iako su ti narodi po Ustavu ravnopravni.

Federacija BiH je jedna izborna jedinica, a sve dok je to tako bošnjačke političke elite će koristiti instrument brojčane nadmoći Bošnjaka nad Hrvatima i pokušati ostvariti to da FBiH bude uređena po uzoru na Republiku Srpsku kao unitarni entitet.

Kada bi agendu političkog Sarajeva promatrali kao dramski ulomak od nekoliko činova, nakon obračuna s Hrvatima u Federaciji slijedio bi politički obračun sa Srbima i Republikom Srpskom kroz minimaliziranje njenih nadležnosti.

Maksimalistički cilj bošnjačkih elita u takvim je okolnostima modifikacija daytonske u sarajevsku BiH što bi se provelo kroz reduciranje nadležnosti ili potpuno ukidanje domova naroda (državnog i federalnog), a to je primarni element u zaštiti kolektivnih političkih prava naroda.

Komšić, koji Bakiru Izetbegoviću duguje mjesto u Predsjedništvu, zapravo, može samo pomoći u nastavku trovanja hrvatsko-bošnjačkih odnosa i destrukcije BiH. Kako sada stvari stoje, ne samo da se vlast na federalnoj i državnoj razini s Bakirovim egzibicijama neće u dogledno vrijeme formirati, već kad se i formira od nje ništa dobrog sa SDA-ovim privjeskom u vlasti neće se moći očekivati. Osnovna funkcija Komšića u takvoj vlasti je priskrbljivanje alibija za nečinjenje nikakvih kompromisa od strane SDA jer uz sebe imaju većeg Bošnjaka od samih Bošnjaka.

Da bi se u konačnici bošnjačku političku elitu onemogućilo u ostvarivanju ratnih ciljeva i mirnodopskom razdoblju hrvatski politički predstavnici moraju ostati dosljedni svojim zahtjevima za poštivanjem ustavne arhitekture BiH, a prva točka tih zahtjeva mora biti pravo na izbor legitimnih političkih predstavnika na svim razinama vlasti.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori