Plenković i predsjednica oštro na labradorske provokacije iz Srbije

Vrijeme:1 min, 40 sec

Pupovac se utišao, pa nastupa Vučić

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u subotu u Zagrebu da je skupina pripadnika vojske Srbije pokušala jutros ući u Hrvatsku na Bajakovu nenajavljeno,Labradorneprijavljeno, kršeći međunarodno pravo, s namjerom provokacije u cilju izazivanja incidenta, no u tome ih je spriječila hrvatska granična policija, izvijestila je Hina.

Premijer je podsjetio da je takva praksa nenajavljenog ulaska pripadnika tuđe vojske na teritorij druge države protivna međunarodnome pravu.

Upitan za komentar izjave srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji je zatražio od Hrvatske da im se ispriča, pritom ponovno grubo vrijeđajući Republiku Hrvatsku nazivajući je “sljedbenicom fašističke Pavelićeve ideologije”, premijer Plenković je ironično rekao da su “ovih Vulinovih 11, koji su htjeli doći u Hrvatsku” očito zaboravili maksimu (srbijanskog pisca) Dušana Kovačevića i rečenicu (glumca) Pavla Vujisića – propisi su propisi.

“Bilo bi dobro da poštuju propise, da poštuju međunarodno prave i ne rade akte koja su očita djela provokacije i kršenja međunarodnoga prava. Sve ostalo je klasična vježba politikantstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Mi smo tu priču od njih već puno puta čuli, nijednom nasjeli, vodimo ozbiljnu politiku kao članica EU-a i NATO-a”, rekao je premijer Plenković.

“Poštujemo prava manjina u Hrvatskoj, uključujući i srpsku manjinu, i očekujemo isto tako da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji”, dodao je. Upitan što je Srbija htjela postići s tom provokacijom, Plenković je odgovorio kako bi to trebalo njih upitati.

I predsjednica reagirala

Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima, a kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike. Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje srbijanska strana nije poštivala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima, rekla je predsjednica

Očekujem da se srbijanska strana počne ponašati odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija”, naglasila je predsjednica.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/vijesti/Hrvatsko nebo

Odgovori