Faris Nanić na tragu operacija BIA-e: “Većinska podrška unutrašnjoj i vanjskoj politici Hrvatske, dokaz je fašizacije društva”

Vrijeme:5 min, 3 sec

 

Zagrepčanin, Faris Nanić, jedan od utemeljitelja SDA Hrvatske i dugogodišnji politički tajnik ove stranke, koji je svojevremeno bio član Upravnog odbora kontroverzne Third World Relief Agency (TWRA), oglasio se člankom, te praktično pokazao sličnost stavova sa onima koje o Hrvatskoj imaju Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Milorad Pupovac i Ivica Dačić.

https://stav.ba/nacionalisticki-inspirirano-nasilje-u-hrvatskoj-moze-preci-u-mainstream/

 

 

-Hrvatska nastavlja pravcem koji je ucrtala “retuđmanizirana” HDZ-ova vlast te 2015, bez obzira na smjenu u vrhu i “umiveno lice” evropskog birokrate Plenkovića. Traje nasilje, pushback, kako to zove “prva plavuša” opravdavajući postupke pred švicarskim novinarima nad migrantima koje je rezultiralo ozbiljnim osudama u uglednim evropskim medijima. Hrvaćanski granični policajci u revnosti nasilja čak nelegalno ulaze i pucaju na teritoriji Bosne i Hercegovine. Zbog svega, a najviše radi zaštite osnovnih ljudskih prava migranata, švicarski sud donosi odluku o suspenziji njihove deportacije nazad u Hrvatsku, navodi Nanić, očito razočaran da transfer migranata iz Srbije, preko BiH, u Hrvatsku ne ide na predviđen način.

Ustrajavajući na izvorno Lavrovljevoj tezi o navodnoj fašizaciji Hrvatske, Nanić tvrdi kako spomenuti trendovi rastu.

-Sudeći po popularnosti HDZ-a i Kolinde Grabar Kitarović (nakon serije ozbiljnih gafova i zapaljivih izjava, njezina je popularnost i dalje oko 50 posto), ništa se ne mijenja i većinska podrška ovakvoj unutrašnjoj i vanjskoj politici raste. Pa šta je to onda nego proces fašizacije društva?! On, naravno, nije zahvatio cijelo društvo, niti za to nema pretpostavki, ali nastavi li se iseljavanje i politička apatija u kojoj odlučuju poslušni glasači iz Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, trendovi će prestati biti samo zabrinjavajući, već će postati opasni, navodi Nanić.

Navodno je zabrinut “zapaljivom nacionalističkom retorikom i koketiranje s ustaštvom i krajnjom desnicom” aktualne hrvatske predsjednice.

-Nakon objave ovih ilustrativnih pokazatelja, jasno je da su zapaljiva nacionalistička retorika, posebno plavuše predsjednice i njezino koketiranje s ustaštvom i krajnjom desnicom, ali i mlak odnos prema ustaškim i nacionalističkim ispadima, dali krila najnovijim incidentima napada na Srbe, dakle kaznenim djelima zločina iz mržnje, navodi u nastavku.

Operacija za koju se osnovano sumnja da je provedena od strane srbijanske obavještajne službe u Rijeci za ovog je zagrebačkog Bošnjaka “napad na sedamdesetogodišnjeg Srbina, srčanog bolesnika”.

-Napadač koji je na nacionalnoj i vjerskoj osnovi vrijeđao i premlatio sedamdesetogodišnjeg Srbina, srčanog bolesnika, u Rijeci je zaposlenik MUP-a, a isti MUP premlaćivanje Srba koji su gledali TV prijenos utakmice Crvene zvezde i švicarskog kluba Young Boys kvalificira izazivanjem nereda. Magnum crimen tih premlaćenih Srba bio je da su navijali za Crvenu zvezdu. Dok, naravno, nije nikakav crimen kada bosanski Hrvati navijaju za reprezentaciju Hrvatske u Busovači i pri tome još koriste insignije Republike Hrvatske, navodi istaknuti član zagrebačkog SDA.

Nove interpretacije “prve plavuše”

Nije propustio referirati se niti na Oluju, te deblokadu Bihaća.

-Tu pripada i najnoviji hrvatski mit o “Oluji”, koja je ne više samo spasila Bihać da ne postane nova Srebrenica (što je nonsens jer su branitelji bili naoružani, a ne razoružani od međunarodne zajednice kao u Srebrenici) već, po novim interpretacijama “prve plavuše”, i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Kada im se argumentirano iz Bosne odgovori kako to nije istina, kao i da je upravo 5. korpus Armije Bosne i Hercegovine prvo rasteretio Hrvatsku vojsku tri godine od borbe s tzv. Srpskom vojskom Krajine, a potom aktivno sudjelovao u oslobađanju hrvaćanske teritorije, reagiraju kao opareni, tvrdi Nanić.

Ratno zbrinjavanje 300.000 bošnjačkih izbjeglica u Hrvatskoj, nekadašnji član Upravnog odbora Third World Relief Agency (TWRA) smatra mantrom.

-Sve se začinjava standardnom mantrom o prijemu i zbrinjavanju 300.000 bošnjačkih izbjeglica, za koje se tako Bošnjaci zahvaljuju Hrvatima što su ih oslobodili i za njih se poput roditelja brinuli. Ta eksplozivna mješavina potpunih izmišljotina, mitova, malo, slabo savladane, osnovnoškolske historije i puno neznanja i kompleksa superiornosti postaje sve više mainstream u Hrvatskoj. Kritička riječ postaje neželjenom i neprijateljskom, a opozicijsko djelovanje skoro zločinom, ako dirne u “svetinje”. Dok vlast radi šta hoće i vodi zemlju direktno u propast, a narod se zadovoljava šovinističkom onanijom, malo iznajmljuje apartmane, uzima kredite i urla na Thompsonovo kič nacionalističko stihokleplje, kao i predsjednica plavuša mu. Ili, onaj većinski dio koji se grozi tog nacionalističkog kiča – iseljava. No, ne buni se, pa čak i sve manje glasa.

Franju Tuđmana naziva “antipatičnog mrguda, krivoustog krivotvoritelja istine”, dok je Plenkovića oslikao “kancelarskom karikaturom, znatno ugodnijeg izgleda i retorike”.

-Retuđmanizacija Hrvatske u svom najraskošnijem obliku. Samo se promijenio lik Velikog Demokratora. Umjesto antipatičnog mrguda, krivoustog krivotvoritelja istine, na vlasti je kancelarska karikatura, znatno ugodnijeg izgleda i retorike, ali sve više puna sebe, bezobraznija i osornija prema javnosti, a sve ambicioznija u baruštini koju zovu birokratijom Evropske unije jer je u njoj i doživio izlazak iz kukuljice, zaključuje Nanić.

Tko je Faris Nanić?

Podsjetimo, Faris Nanić rođen je u Zagrebu 1964. godine, gdje je završio Građevinski fakultet. Novinarstvom, publicistikom i esejistikom bavi se od 1988. Objavljivao je tekstove u mnogim domaćim i stranim publikacijama. Bio je novinar, urednik, glavni urednik i direktor u nekoliko izdavačkih i novinskih kuća. Pokrenuo je te više godina bio glavnim urednikom Preporodovog Journala, mjesečnika KDBH Preporod.

Do sada je objavio tri knjige: “Tjeskoba vremena”, zbirku političkih i drugih tekstova i eseja, u izdanju Profil internationala 1999., u KDBH Preporod objavio je putopisnu prozu “Na istoku zapada” 2002. i zbirku eseja i uvodnika iz Journala “Zapisano ostaje” 2006. godine. Kao građevinski inženjer radio je u Gortanu i Hrvatskim autocestama.

Radio je kao direktor Viadukta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a trenutno istu poziciju obnaša u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa Šemsom Tankovićem i Salimom Šabićem ,jedan je od 40-orice potpisnika inicijative za osnivanje Stranke demokratske akcije 1990. godine, a devet godina bio je politički tajnik SDA Hrvatske.  U vrijeme rata bio je i član Upravnog odbora TWRA, koju su izdašno pomagali Saudijska Arabija, Pakistan, Turska, Iran, Bruneji i Malezija, a postoje osnovane sumnje da je među tajnim donatorima bio i Osama bin Laden.

Jedno vrijeme, je obnašao državne dužnosti u Sarajevu. U posljednje vrijeme živi i radi na relaciji Zagreb-Sarajevo i blizak je grupaciji oko Stjepana Mesića.

M.M./HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)