SVETAC DANA; Sveti Zaharije

Vrijeme:2 min, 12 sec

Prorok nazvan “prorokom mesijanskih nada”. Za njega je Gospodinov zakon izvor svake sreće i napretka, svakog blagostanja.

Sveto pismo Staroga zavjeta nudi nam Božju riječ po velikim i malim prorocima. Uz 4 velika proroka, tu je i 12 malih. Među njima je i sv. Zaharija kojega danas slavimo. Ime ovoga proroka u hebrejskom jeziku znači Jahve opominje. Time je možda najbolje izraženo poslanje ovoga starozavjetnog lika u Božjem naumu prema Njegovu narodu.

Proučavatelji Svetoga pisma raspravljaju o tome je li Zaharija bio samo prorok ili je možda obavljao i svećeničku službu. Neki crkveni oci, a među njima i sv. Augustin te Izidor Seviljski, smatrali su da je Zaharija sve do staračke dobi obavljao svoju proročku službu i to u Babilonu, a onda se iz sužanjstva vratio u Jeruzalem. Po povratku iz babilonskog sužanjstva, prorok Zaharija djelovao je u vrijeme kralja Darija I., upravitelja Zerubabela i velikog svećenika Jošue. Bilo je to na prijelazu s 5. u 4. st. prije Krista, u vrijeme kada je započela gradnja Hrama.

Knjiga Zaharijina sadrži simboličke vizije o sretnijoj budućnosti Izraela, prorokova viđenja koja naviještaju kaznu i nagradu Judeji i Jeruzalemu, te veličaju judejske vođe nakon povratka Židova iz babilonskog sužanjstva. Drugi dio naviješta Mesiju, propast neprijatelja i uzdignuće Jeruzalema. U tom se dijelu nalaze tekstovi bogati mesijanskim idejama o obnovi doma Davidova, o Knezu mira, o dobrom pastiru, što će kasnije i novozavjetnim piscima poslužiti u opisu lika Isusa Mesije. Zaharija proriče Isusov svečani ulazak u Jeruzalem na Cvjetnicu riječima:  “Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska! Tvoj Kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu. On ce istrijebit kola iz Efrajima i konje iz Jeruzalema; on će istrijebit luk ubojni. On će navijestiti mir narodima; vlast će mu se proširiti od mora do mora od Rijeka do rubova zemlje” (Zah 9,9-10). Sv. Zaharija je u viđenju također opisao sedmerokraki svijećnjak koji je slika Božjih očiju. Takav svijećnjak i danas stoji u svakoj sinagogi, mnogim crkvama i u svakoj pobožnoj židovskoj obitelji.

Uvodničar u hrvatski prijevod Biblije Zahariju jednostavno naziva ‘prorokom mesijanskih nada’. U narodu je uživao  veliko poštovanje te je imao velik utjecaj na rješenje tadašnjih društvenih problema u Izraelu. Iz svojih se proroštava pokazuje kao čovjek koga u životu vodi velika ljubav prema domovini pa nam u tome može služiti kao uzor zdravog rodoljublja. Za njega je Gospodinov zakon izvor svake sreće i napretka, svakog blagostanja. On nikad ne govori o žrtvama, ali mnogo govori o potrebi socijalne pravde i u tom je pogledu veoma suvremen.

Sveti Zaharije, moli za nas!

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)