DRUGI BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH Komšić: Da sam Izetbegović odmah bih potpisao belgijski model uređenja države

Vrijeme:2 min, 29 sec

“Treba učiti od Albanaca kako se gradi identitet i šta te štiti. I među Albancima imate katolike, pravoslavce i muslimane, ali su oni Albanci. Hoćemo li dočekati da to bude i na ovim prostorima, ne znam”, kazao je Komšić.

Komentarajući izjavu novog specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Matthewa Palmera za N1 da je američka vizija Zapadnog Balkana da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke grupe, Komšić je kazao da “od izjave gospodina Palmera Draganu Čoviću neće biti baš dobro”.

“Sjećam se njegove (Čovićeve) izjave prije nekog vremena da je građanska BiH jednako islamska BiH što je potpuno pogrešno. Građanska država podrazumijeva našu jednakost na nivou individue i da mi svoja ljudska prava ne ostvarujemo kroz kolektivitet, nego ostvarujemo ta prava kao jednaki građani BiH. Otud ide Palmerova izjava jer kod njih to tako funkcionira. Vi možete u SAD biti Irac, Talijan porijeklom, ali identificirate se prije svega kao Amerikanac. To je ono što ih čini jakim i moćnim. Treba učiti od Albanaca kako se gradi identitet i šta te štiti. I među Albancima imate katolike, pravoslavce i muslimane, ali su oni Albanci. Hoćemo li dočekati da to bude i na ovim prostorima, ne znam”.

Govoreći o navodima iz HDZ-a i majorizaciji, Komšić se pita da li HDZ nosi pola vlasti u Federaciji BiH.

“Na nivou države, kako ste majorizirani ako Bošnjaci kojih ima najviše čine trećinu vlasti, Srbi kojih otprilike ima trećina imaju trećinu vlasti, Hrvati kojih ima 15 posto imaju trećinu vlasti. O kakvoj mi majorizaciji govorimo, ko koga tu laže? Svjestan sam da ovo što sam rekao će mi ponovo priskrbiti epitet ‘drugog bošnjačkog člana’, ali nemojte ljude lagati, to je tako. Pa onda izlaze sa nebolazama u kojima zagovaraju belgijski model uređenja države. Ja da sam Izetbegović odmah bih potpisao belgijski model uređenja države. Je li znate kakav je to model? To je proporcionalni model uređenja. Imate vlasti onoliko koliko imate naroda u procentima. Ako vas ima dva posto onda imate dva posto vlasti. O čemu više oni pričaju, zamajavaju i plaše ljudi”.

Kako je kazao, o ovim stvarima je i ranije pričao sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Nekad mi se činilo da me blijedo gleda, da ne razumije o čemu pričam, kad objašnjavam zašto je meni stalo do Bosne i Hercegovine pa je malo i meni nekad to čudno bilo. U posljednje vrijeme čini mi se da se nekako slažemo kada je riječ o tim stvarima. Da li se promijenio, da li me bolje razumije, ne znam”.

Kako je kazao, nije “priljepak Bakiru Izetbegoviću” kako su ga neki opisivali.

“Ja imam poseban pogled na ovu situaciju u ovoj zemlji. Ja bih tako volio da politika o kojoj ja pričam dobije 51 posto glasova u cijeloj BiH, ali ne može da dobije. Kolege , drugovi, sa ljevice, potpisujem vam sve što kažete, a dajte mi samo čarobnu formulu kako da dobijemo 50 posto plus jedan glas u BiH”.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori