Plenković: Nedopustivo uspoređivati RH s NDH

Vrijeme:2 min, 49 sec

Sjednica Vlade

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH nalazi se izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje Plemkvćdržavnog referenduma Građanske inicijative “67 je previše” o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Na početku sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne političke događaje.

– Što se tiče pitanja nasilja koje se događalo posljednjih dana, želim u ime Vlade osuditi sve ove napade i nasilje. Posebno one koji su imali karakter međunacionalih odnosa, napadi na pripadnike srpske manjine u Uzdolju, Đevrskama te slučaj u Viškovu. Najvažnije je da je policija reagirala brzo i da su pronađeni počinitelji svih tih nedjela.

Dodaje da hrvatski sustav dobro funkcionira.

– Ovo su djela individualnih osoba, to nije odraz klime u društvu. Konkretne osobe će odgovarati u hrvatskom pravnom sustavu. Mi smo Vlada i parlamentarna većina koji gradi politiku uključivosti svih nacionalnih manjina. Želimo da se svi pripadnici manjina osjećaju dobro i sigurno. Od tih načela nećemo odstupiti. To je vrlo važno da svi to razumiju. Inzistirali smo da u parlamentarnoj većini budu svi predstavnici nacionalnih manjina. To je dobro, zdravo, učinkovito za ozračje u hrvatskom društvu te za uspostavljanje povjerenja i tolerancije. To se naravno odnosi na pripadnike srpske nacionalne manjine. Na tome treba inzistirati.

Osvrnuo se i na kritike koje dolaze iz Beograda.

– Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti na jugoistoku Europe. Ta teza jednostavno ne stoji. Niti u kojoj svojoj varijanti. RH je zemlja koja je riješila sve svoje temeljne nacionalne zadaće. Neovisnost, slobodu, demokraciju, jačanje institucija, članstvo u EU i NATO. Gradimo društvo u kojemu se svi trebaju dobro osjećati. Mi smo zagovornici za napredovanje zemalja jugoistoka Europe prema integracijama.

Osvrnuo se i na usporedbe današnje Hrvatske s NDH.

– To je nedopustivo. Nikakve veze nema moderna Hrvatska s NDH. Samostalna Hrvatska je utemeljena na Domovinskom ratu i demokratskim procesima 90-tih. Hrvatska je stasala zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja. Ovo je zemlja koja je ugledna u međunarodnoj zajednici, naš položaj nikada nije bio snažniji nego sada. Mi svi zajedno moramo raditi na tolerantnoj klimi u društvu. Postoje političke opcije i ljudi i jedini put opstanka vide u kreiranju napetosti, poglavito između Hrvata i Srba. To je točno, ali to nije politika HDZ-a, Vlade i parlamentarne većine. Naša je politika izgradnje dobrosusjedskih odnosa, rješavanje svih otvorenih pitanja iz vremena velikosrpske agresije iz vremena Miloševićeva režima. Treba kreirati ozračje koje nije konfliktno. Ako se ovome ne stane na kraj može prerasti u spiralu mržnje. Počinitelje ovih djela treba najoštrije sankcionirati.

Premijer se osvrnuo i na rast BDP-a od 2,4 posto.

– Bilježimo rast već 20 kvartal za redom. To je dobro. Za nas je važno da je kumulativno gledano u prvih šest mjeseci 3,1 posto, a ovo je više od onoga što smo i sami predvidjeli. Vjerujem da će treće tromjesečje biti pozitivno te je sve ovo skupa više od rasta brojnih zemalja u EU. U mandatu ove Vlade prosječna plaća je porasla za 800 kuna. Prosječna plaća u Zagrebu je tisuću eura. Moramo nastaviti s fiskalnom konsolidacijom te ulaganjem u rast i razvoj. Idućega tjedna ćemo govoriti o brojnim drugim indikatorima vezano uz gospodarstvo.

Premijer je još jednom pohvalio svjetskog juniorskog plivačkog prvaka Franka Grgića, komentirao je potom i susret s čelnicima Istarske županije. Prisjetio se i otvaranju spomen obilježja Žarku Kaiću.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori