POBJEGAO I NE ŽELI KUĆI; Iranski novinar išao s ministrom u Švedsku

Vrijeme:1 min, 17 sec
Iranski novinar koji je pratio diplomatsku turneju iranskog ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa po nordijskim zemljama, napustio je izaslanstvo u Švedskoj i zatražio dozvolu boravka, objavile su švedske vlasti.

 

Švedski ured za migracije potvrdio je da je primio zahtjev 21. kolovoza od Amira-Tohida Fazela, političkog novinara iranske ultrakonzervativne agencije Moj.

Taj novinar je objavio popis iranskih dužnosnika koji navodno imaju dvojno državljanstvo sa zemljama koje iranska vlada smatra neprijateljskima.

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo i uskraćuje konzularnu zaštitu osobama s dvojim državljanstvom.

“Iranska vlada je službeno najavila da će me tužiti”, rekao je Amir-Tohid Fazel na švedskoj državnoj televiziji.

Žele ga uhititi u Iranu

On je putovao s izaslanstvom ministra vanjskih poslova u sklopu međunarodne turneje po Finskoj, Švedskoj i Norveškoj. Za SVT je ispričao da ga je 20. kolovoza, dok se nalazio u Švedskoj, putem interneta kontaktirao kolega i rekao mu da su četiri policajca u civilu došla u novinsku agenciju s uhidbenim nalogom za njega.

Dan kasnije novinar se uspio udaljiti od izaslanstva iako je 48 osoba čuvalo Zarifa.

Fazel je izbjegao iznijeti svoje stajalište o iranskoj politici. “Ultrakonzervativan dnevni list Keyhan me povezuje s reformistima, dok me Iran, službeni dnevni list iranske vlade smatra sastavnim dijelom fundamentalista”, rekao je.

Zarif je krenuo na svjetsku diplomatsku turneju 17. kolovoza u Kuvajt, pa u nordijske zemlje, nakon kojih odlazi u Francusku.

Iran se nalazi na 170. mjestu (od 180 zemalja) na svjetskom popisu slobode tiska za 2019. koji su izradili Novinari bez granica.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)