ČAVARA: Džaferović i drugi bošnjački član Predsjedništva ne žele novu vlast na razini BiH

Vrijeme:1 min, 45 sec

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH gostovao je na N1 televiziji, govoreći o Izbornom zakonu, uspostavi vlasti te Godišnjem nacionalnom programu.

Komentirajući zastoje na području međunarodnih integracija, naglasio je da je vizija članstva u Europskoj uniji i NATO savezu jedina vizija mogućnosti Bosne i Hercegovine. Također je istaknuo da se s Godišnjim nacionalnim programom susreo u devet navrata.

“Devet puta je ANP bio na Vijeću ministara, skinule su je stranke PDP i SDS, znači devet puta smo predlagali da se usvoji i ide u Brisel. To je HDZ uradio. Džaferović ne spominje da je to (što nije poslati) do onih stranaka s kojima priželjkuje vlast na državnoj razini bez obzira na to što je SNSD pobjednik izbora”, kazao je Čavara.

Čavara je izrazio da ne razumije zbog čega se inzistira na usvajanju ANP-a u Predsjedništvu BiH kada se ono treba usvojiti u Vijeću ministara:

“ANP ne šalje Predsjedništvo nego Vijeće ministara koje sada funkcionira, ali ako jedan narod nešto ne želi onda moramo tražiti kompromis.”

“Očito se otkriva nešto drugo: da gospodin Džaferović i drugi bošnjački član Predsjedništva ne žele novu vlast na razini BiH”, dodao je.

Objašnjava da u Bosni i Hercegovini žive tri ravnopravna naroda, te da povodom jedinstvenog stava srpskog naroda da se ne ide u NATO jedino preostalo rješenje kompromis:

“U ovoj državi ne trebamo ništa raditi što jedan narod ne prihvaća. Ovo je država tri ravnopravna naroda, ne želimo dva naprema jedan, moramo poštivati da srpski narod nije za NATO, ne smijemo raditi na tome da ih prevarimo, preglasamo.”

Čavara je rekao i kako za HDZ BiH nema alternative europskom i NATO putu Bosne i Hercegovine, razlog više što je Republika Hrvatska već članica:

“Hajde da više ne postavljamo dileme želimo li ili ne, jedini tko istinski radi na europskom i NATO putu BiH su Hrvati u Bosni i Hercegovini i HDZ BiH. Mi u HDZ-u smatramo da je to jedino pravo rješenje za BiH.”

Istaknuo je kako trenutni lideri ANP nameću kao pitanje formiranja vlasti, a devet puta ga nisu htjeli usvojiti.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)