ČOVIĆ: BiH je već u krizi nesagledivih razmjera; očekujem prebacivanje problema u Parlament

Vrijeme:4 min, 12 sec

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je novinarima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a da se članovi tog krovnog političkog tijela Hrvata u BiH nastavljaju ustrajno boriti za jednakopravnost Hrvata u BiH s druga dva naroda. Dodao je da je BiH već u krizi nesagledivih razmjera koja će biti dodatno produbljena ne bude li sutra imenovan kandidat za predsjedatelja novog saziva Vijeća ministara BiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Čović je kazao kako su predstavnici HNS-a učinili sve kako bi sporazum o formiranju vlasti bio potpisan i do kraja uravnotežen. Upitao se zašto nekome treba da dvadesetak dana poslije dogovora otvara pitanja koja su tada zatvorena. Ustvrdio je da je moguće da sutra bude imenovan mandatar Vijeća ministara, a da će se kroz nekoliko dana na neki drugi način dogoditi kompromitiranje tog dogovora.

“Željeli smo, u tjednu kada odlazi gospodin Wigemark na Zastupničkom domu potvrditi, ne samo mandatara nego i cijelo Vijeće ministara”, rekao je Čović.

On je dodao da su kroz programski dokument definirali sve važne odrednice koje se tiču euroatlantskih integracija, ekonomskih reformi i reforme izbornog zakonodavstva te da mu nije jasno zašto se ponovno raspravlja o onim pitanjima koja su ranije definirana.

Očekuje prebacivanje problema u Parlament BiH

Na izravno pitanje hoće li BIH sutra dobiti mandatara za sastav novog Vijeća ministara Čović je rekao da može samo nagađati.

“Mogu samo nagađati hoćemo li sutra dobiti mandatara, ali sama činjenica da netko ide u njegovu provjeru, a da ga nema, dovoljno govori za sebe o političkim igrama koje se događaju, spinovima… Moje pitanje je na osnovu čega je netko poslao takvu jednu provjeru, kojim putem, kako je to moguće. Ne bi me iznenadilo da on sutra bude i potvrđen”, izjavio je Čović.

Upitan o kakvim manevrima govori Čović je istaknuo da ne treba otvarati sve karte, ali da se može očekivati prebacivanje problema u Parlament. Dodao je da se BiH već nalazi u krizi nesagledivih razmjera te da bi sve što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana moglo dodatno produbiti takav dojam. Naglasio je i da mu se čini da se medijski posebno željelo staviti naglasak na Predsjedništvo BiH, a sve oko Vijeća ministara i provjere kandidata za ministre i zamjenike ministara mora se obaviti u Zastupničkom domu.

TV HB financijski zaokružen projekt

Na pitanje novinara o stanju u RTV Herceg Bosne i tome je li taj projekt održiv Čović je kazao da RTV HB nema apsolutno nikakvih financijskih problema te da su sredstva osigurana za razdoblje od sljedeće dvije godine.

“TV HB je u eksperimentalnom emitiranju, a s obzirom na to da su vlasnici projekta isključivo općine i županije s hrvatskom većinom, svi su preuzeli jasne obaveze. Na prvi mah je trebalo preuzeti jako puno obveza od onih kuća koje su se uvezale u TV HB pa je to značilo jednu posebnu financijsku izloženost, ali što se tiče ove i iduće godine koliko će trajati čitav eksperimentalni dio je financijski potpuno zaokružen. Na ovoj ključnoj razini je to završeno”, kazao je Čović.

Izbori u Mostaru moraju se održati

Govoreći o održavanju izbora u Mostaru Čović je kazao da je prioritet izmijeniti izborni zakon kako bi se izbori za Gradsko vijeće Mostara mogli održati te da očekuje ozbiljnu političku utakmicu na tom polju.

“Grad Mostar je tema desetak godina i sve što radimo je da se promijeni izborni zakon do kraja godine i da riješimo pitanje Predsjedništva i Doma naroda i Grada Mostara i naravno i drugih tehničkih pitanja. Mostar je grad koji je pun iskušenja kao i svaka druga sredina, samo je možda malo više pažnje ovdje. Kao i većina žitelja imam bezbroj primjedbi koje bi trebali malo jačim angažiranjem rješavati.”, rekao je Čović te dodao:

– Uvjeren sam da će izbori biti, što znači bit će to jedna zanimljiva utakmica u kojoj ćete imati jako puno komunikacijskog spinanja da bi se zauzele što bolje pozicije, jer znate kakva je dinamika odnosa između dva naroda, iako su ovdje tri naroda, pa ćemo morati to sve zbrojiti i između politika koju dogovaraju izmjenu izbornog zakona, primarno mislim na HDZ. Ja ću to proširiti na HNS i na SDA s partnerima koji imaju oko sebe. Uvjeren sam da Mostar ne smije biti nikakav izuzetak, da mora biti dio zakonskih rješenja koji pokrivaju svaku drugu općinu, svaki drugi grad u BiH, bez dodatnih uvjetovanja”, istakao je predsjednik HNS-a BiH.

Strateški partner “snima” Aluminij

govoreći o Aluminiju Čović je kazao da je sve učinio što je obećao, da su osigurana sredstva za otpremnine dijelu radnika te tvrtke, a pokretanja proizvodnje neće biti bez strateškog partnera. Dodao je da je svoje članstvo u Kriznom stožeru Aluminija stavio u mirovanje, ali da će uvijek biti na raspolaganju Upravi i Nadzornom odboru Aluminija ako ga budu trebali.

Napomenuo je da potencijalni kineski strateški partner preko svoje izraelske ekspoziture radi na dubinskom snimanju Aluminija i da će na temelju analize odlučiti isplati li se toj multinacionalnoj kompaniji sa 110 tisuća zaposlenika uložiti značajna sredstva u posrnulog diva.

 

B.Galić/hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)