RUSKI PREDSJEDNIK Putin: “SAD je testirao rakete, moramo i mi. Nećemo to mirno gledati”

Vrijeme:1 min, 41 sec
Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je naredio recipročan odgovor na nedavno američko testiranje projektila, zbog čega Moskva optužuje Washington da namjerava rasporediti ranije zabranjene projektile diljem svijeta.

 

Pentagon je u ponedjeljak priopćio da je testiran konvencionalni projektil srednjeg dometa koji je pogodio metu nakon 500 kilometara leta, što je prvi takav test nakon povlačenja SAD-a iz povijesnog nuklearnog sporazuma INF ranije ovog mjeseca, prenosi Hina.

Washington se 2. kolovoza službeno povukao iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), sklopljenog tijekom hladnog rata, a prije toga je optužio Moskvu za kršenje odredbi sporazuma, što Kremlj odbacuje.

INF je zabranjivao konvencionalne krstareće projektile dometa od oko 500 do 5000 kilometara, smanjujući time sposobnost obiju zemalja za nenadani napad nuklearnim oružjem.

Putin je u petak rekao ruskom Vijeću sigurnosti da Rusija neće mirno gledati američke poteze te da američke izjave o razmještanju novih raketa u azijsko-pacifičkoj regiji “utječu na ruske temeljne interese zbog blizine ruskih granica”.

Ministar obrane SAD-a Mark Esper rekao je da se zalaže za relativno brzo postavljanje raketa srednjeg dometa u Aziju, dok se Putin ovog tjedna žalio da SAD sada može postaviti svoju novu raketu u Rumunjskoj i Poljskoj.

“Nema sumnje da je stvarna namjera SAD-a (kada je izašao iz INF-a) bila imati odvezane ruke za raspoređivanje prethodno zabranjenih raketa u različitim regijama svijeta”, rekao je Putin govoreći o razlogu povlačenja SAD-a iz INF-a.

“Nikada nismo željeli, ne želimo i nećemo biti uvučeni u skupu i destruktivnu utrku u naoružanju. U svjetlu trenutnih okolnosti naredio sam ministarstvima obrane i vanjskih poslova te drugim odgovarajućim agencijama da analiziraju prijetnju koju našoj zemlji predstavljaju američke akcije i da se poduzmu iscrpne mjere za pripremu recipročnog odgovora”, dodao je Putin.

Unatoč toj naredbi, Putin je rekao da Rusija ostaje otvorena za razgovore sa SAD-om o povratku povjerenja i jačanju međunarodne sigurnosti.

Washington je, pak, izjavio da SAD ne planira tako skoro razmjestiti nove rakete na europsko kopno.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori