PREKRŠIO USTALJENU PRAKSU Komšić samoinicijativno od SIPA-e tražio provjeru Tegeltije; oni završili izvješće

Vrijeme:1 min, 2 sec

 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) završila je izvješće o provjeri Zorana Tegeltije i dostavila ga Predsjedništvu BiH, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Kako neslužbeno saznaje navedeni sarajevski portal, u izvješću se ne navodi ništa što bi moglo spriječiti daljnju proceduru imenovanja Tegeltije za kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

SIPA je prije četiri dana, 19. kolovoza, zaprimila zahtjev drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu izjave Središnjeg izbornog povjerenstva naveo Tegeltija.

Druga institucija kojoj je odaslan isti zahtjev je SIP BiH. Iz ove institucije su jučer obavijestili javnost da je ovaj posao završen i da Tegeltija ispunjava uvjete za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Kao što je jučer pisano, Klix.ba pouzdano saznaje da u vezi s ovim zahtjevom nije bilo zajedničkog zaključka sva tri člana Predsjedništva, što implicira da je i ovaj zahtjev proistekao iz kabineta drugog bošnjačkog člana Komšića.

Inače, dva navedena zahtjeva za provjeru mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, koja su nadležnim institucijama upućena samo iz jednog kabineta, predstavljaju presedan u odnosu na dosadašnju praksu, budući da su o ovome ranije sva tri člana Predsjedništva BiH zauzimala stav.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori