Gračani: Ispraćaj 294 žrtve Drugog svjetskog rata

Vrijeme:1 min, 14 sec

Posljednji ispraćaj 294 žrtve Drugog svjetskog rata i/ili poslijeratnog razdoblja u crkvi Svetog Mihaela u Gračanima u Gradu Zagrebu

GračaniU suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Gradske četvrti Podsljeme, Udruge Falaček Prigorja, Zagrebačke nadbiskupije i župe Sv. Mihaela u Gračanima i organiziran je posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe koje su ubijene na samom kraju Drugog svjetskog rata i/ili u poslijeratnom razdoblju na području Gračana.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja je u više faza rada od 2013. do 2018. godine organizirala i provela terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostatka na 11 lokacija na području Gračana u Gradu Zagrebu od kojih je pet lokacija potvrđeno pronalaskom posmrtnih ostataka.

Ovom prilikom će uz ekshumirane posmrtne ostatke s tih lokacija biti dostojno trajno zbrinuti i posmrtni ostaci koje je prethodno nadležno tijelo ekshumirao 2012. Godine i koji su bili privremeno zbrinuti u kosturnici crkve Krista Kralja na Mirogoju, kao i posmrtni ostaci osoba ekshumiranih tijekom infrastrukturnih radova u Gračanima.

Pokop posmrtnih ostataka održat će se u petak 23. kolovoza 2019. godine u cintoru crkve Sv. Mihaela u Gračanima, Isce 33A, Grad Zagreb, s početkom u 10 sati.

Okupljanje uzvanika je ispred crkve Sv. Mihaela u Gračanima u 9.45 sati.

Gračani

Sprovodni obred pokopa i molitvu odrješenja za žrtve na grobu kao i misu zadušnicu u crkvi Sv. Mihaela predvodi mons. Zlatko Koren, zajedno sa župnikom fra Marinom Matančićem i drugim svećenicima Zagrebačke nadbiskupije.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori