BIOKŠIĆ NAJAVIO NOVE PROSVJEDE: Propao plan pokretanja proizvodnje u Aluminiju

Vrijeme:1 min, 47 sec
Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminij Romeo Biokšić kazao je kako je plan ponovnog pokretanja proizvodnje u mostarskom Aluminiju, po svemu sudeći, propao te je najavio nova prosvjedna okupljanja početkom rujna.

 

Nakon izvanredne skupštine Sindikata Biokšić je u izjavi za novinare podsjetio da je planom ponovnog pokretanja proizvodnje 1. rujna s radom trebao početi pogon ljevaonice no, po njegovim riječima, do danas nije učinjeno ništa konkretno da se to zaista i dogodi.

– Kako sada stvari stoji od plana ponovnog pokretanja proizvodnje nema ništa. Imamo informacije da se s 1. 9. spremaju otkazi ugovora o radu djelatnicima Aluminija koji će biti proglašene tehnološkim viškom. Ako ne budu osigurana sredstava za otpremnine tim ljudima i ne bude im uvezan staž, 3. 9. djelatnici Aluminija izaći će na prosvjed pred zgradu HDZ-a, a 5. 9. pred zgradu Vlade Federacije BiH – poručio je Biokšić, prenosi Fena.

Potpredsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminij Stjepan Bevanda dodao je kako je plan ponovnog pokretanja proizvodnje loše urađen i da ne nudi nikakva dugoročna rješenja.

– Aluminijska industrija je u problemima u cijelom svijetu zbog cijene struje. Postoji formula koja kaže da cijena struje ne smije prelaziti iznos od 40-45 eura po megavatsatu. Smiješno je govoriti o ponovnom pokretanju proizvodnje s cijenama od 70 eura, kada su nas na 70 ugasili – istaknuo je Bevanda.

Po njegovim riječima, radnici traže da im se osiguraju ekonomski uvjeti kako bi Aluminij dugoročno mogao raditi, a ne da se za tri-četiri mjeseca nađu u istoj situaciji.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se 293 milijuna odnosi na dug za električnu energiju.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto dionica.

Nakon gašenja proizvodnje Krizno vijeće izradilo je plan rekonstrukcije i ponovnog pokretanja proizvodnje, a prije tri dana Uprava Aluminija priopćila je kako nema novac za provedbu tog plana. Nejasno je tko bi trebao osigurati taj novac.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori