VIDEO/ KOVAČ: Hrvati moraju imati izbornu jedinicu kako bi osigurali jednakopravnost s druga dva naroda u BiH

Vrijeme:1 min, 42 sec

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je u utorak kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini s preustrojem ove zemlje u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

„BiH bi se mogla inspirirati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tako se to može napraviti u Bosni i Hercegovini kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravan narod s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima“, rekao je Kovač u intervju za Radio-televiziju Herceg-Bosne iz Mostara.

Pri tome je pojasnio kako osobno snažno zagovara preustroj BiH i njezino približavanje prema euroatlantskim integracijama po modelu Belgije, koja je i sjedište Europske unije i NATO saveza. Upitan kako izbjeći ponavljanje fenomena Željka Komšića, koji je izabran za hrvatskog člana BiH Predsjedništva dominantno preglasavanjem ovoga naroda od brojnijih Bošnjaka, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Sabora ocijenio je kako sunarodnjaci u BiH trebaju dobiti izbornu jedinicu kako se takvo što ne bi ponavljalo. On dodaje kako je zbog složenosti i Belgija ustrojena na sličnom modelu koji svim trima zajednicama jamči ravnopravnost.

„Njemačka jezična zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda“, dodao je Kovač.

Upitan o čestim napadima predstavnika bošnjačkih i probošnjačkih stranaka na dužnosnike Hrvatske i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, Kovač je istaknuo kako su takve kritike besmislene.

“Konstantni napadi oko Pelješkog mosta i granice nemaju smisla jer će se on graditi. Besmisleno je napadati hrvatsku predsjednicu zbog nekih napisa u stranom tisku koji su demantirani“, dodao je.
Najavio je kako će službeni Zagreb biti još angažiraniji oko Bosne i Hercegovine, na što ga pozivaju i odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

„Hrvatska se ne miješa u unutarnje stvari u BiH. Hrvatska je potpisala Dayton i ima obvezu skrbiti o stabilnosti BiH i promicati ispunjenje obveza koje se tiču Ustava“, rekao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori