ODLUČUJUĆA BITKA; Sirijska je vojska ušla u ključni grad, pada zadnje utočište islamista – Idlib

Vrijeme:3 min, 37 sec
Sirijska je vojska uz pomoć saveznika, Rusije i iranske Revolucionarne garde te boraca libanonskog Hezbollaha, ušla u strateški iznimno važan grad Khan Shaykhoun u provinciji Idlib. Sirijska opozicija objavila je da su njezini borci bili prisiljeni povući se iz toga grada nakon što su sirijska i ruska vojska koristile politiku spaljene zemlje. Zauzimanje grada Khan Shaykhouna od strane sirijske vojske u operaciji “Odlučujuća pobjeda”, jednog od najvećih gradova u pokrajini Idlib, smatra se početkom kraja džihadističkih skupina u provinciji Idlib koja je u njihovim rukama od 2014.

Vojno je jedino rješenje

O važnosti grada Khan Shaykhouna puno govori i to da je turski predsjednik Erdoğan pod svaku cijenu htio da taj grad zadrže u rukama islamisti koji su bili pod njegovom kontrolom, jer bi pad grada u ruke sirijske vojske otvorio put za oslobađanje ostalih dijelova provincije Idlib te ponovni dolazak sirijske vojske na granicu s Turskom. Zbog toga je Erdoğan poslao veliki konvoj s oklopnim transporterima koji je prevozio municiju kako bi pomogao islamistima koji su izgubili teritorij tijekom vojne ofenzive uz podršku Rusije, koja je započeta potkraj travnja, piše Hassan Haidar Diab za zagrebački Večernji list.

Cilj ofenzive je zauzimanje posljednjeg teritorija koji džihadisti drže u Siriji. Međutim, sirijski bombarderi bombardirali su turski konvoj, koji je bio na putu prema jednoj od nadzornih baza u Moreku na sjeverozapadu Sirije, i zaustavili ga na autocesti Damask – Alep, u blizini grada Maarat Al Numana. Reakcija Ankare bila je zaprepašćujuća. Turski ministar obrane Hulusi Akar osudio je napad sirijske vojske na turski konvoj nazvavši ga agresorskim činom, kao da je sirijska vojska napala tursku vojsku unutar turskog, a ne sirijskog teritorija.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije izdalo je priopćenje u kojem “ne može vjerovati u izjave” koje dolaze iz Ankare prema kojima sirijsku vojsku nazivaju agresorskom u Siriji, u isto vrijeme dok Erdoğan svoju vojsku šalje u Siriju u pomoć teroristima kršeći međunarodna prava slanjem vojske u drugu zemlju bez dopuštenja te zemlje.

Prema zadnjim informacijama, turski konvoj se još nalazi sjeverno od Khan Shaykhouna jer se nakon napada ne može pokrenuti. Khan Shaykhoun nalazi se na ključnoj autocesti koja povezuje glavni grad Damask s Alepom koji je važan za povezivanje gradova i oživljavanje gospodarstva.

Sirija, Rusija i Iran odlučili su se na vojno rješenje u provinciji Idlib nakon što Erdoğan nije uspio ostvariti obveze koje je na sebe preuzeo, o razoružanju džihadističkih skupina i mirnoj reintegraciji te provincije u pravni poredak Sirije. Naime, da bi se izbjegla humanitarna katastrofa, u rujnu 2018. potpisan je sporazum o demilitarizaciji i mirnoj reintegraciji koji je dogovoren između Putina i Erdoğana u Sočiju, a trebao se početi primjenjivati još 15. listopada 2018., kada se iz zone široke između 15 i 20 kilometara trebalo povući sve teško naoružanje i radikalni pobunjenici, uključujući Nusra frontu i ostale džihadističke skupine. Međutim, do realizacije sporazuma nije došlo i nerijetko su bili bombardirani gradovi Hama i Alep koji su pod kontrolom režimskih snaga. Također, stalna meta napada bila je i ruska vojna baza Hmeimim koja je gađana dalekometnim projektilima ili eksplozivom koji su nosile bespilotne letjelice.

Strah od terorista

Zbog učestalih napada, ruska i sirijska vojska pokrenule su vojnu ofenzivu na provinciju Idlib, nakon što su propali svi pregovori o razoružanju džihadističkih skupina. Prozvani predsjednik Erdoğan negirao je da ima bilo kakav utjecaj na džihadističke skupine koje kontroliraju Idlib tvrdeći kako čini sve kako bi poštovali dogovor potpisan u rujnu 2018. u Sočiju između njega i predsjednika Rusije Putina o demilitarizaciji provincije Idlib.

Na području provincije Idlib nalazi se više od 3,5 milijuna ljudi, među kojima oko 100 tisuća džihadista koji su se ondje okupili s cijelog teritorija Sirije. Prema popisu stanovništva iz 2010., u toj je provinciji živjelo oko 160 tisuća stanovnika. Nema sumnje da će ofenziva na Idlib izazvati veliki val izbjeglica koji će opet bježati prema Turskoj i dalje prema Europi, a zasigurno će među njima biti i brojni teroristi, što će biti novi veliki izazov za zapadne europske obavještajne službe.

Izvjesno je samo jedno, da rješavanje situacije u Idlibu diplomatskim putem više nije moguće s obzirom na to da će Rusija iskoristiti ukazanu priliku i pod svaku cijenu neutralizirati ili likvidirati više od šest tisuća džihadista s područja Ruske Federacije koji se danas nalaze u Idlibu i ratuju na strani džihadističkih skupina, a čiji bi povratak ugrozio nacionalnu sigurnost u Rusiji.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori