GRADE VJETROELEKTRANU KOD TOMISLAVGRADA; Kinezi koji žele Aluminij već posluju u BiH

Vrijeme:1 min, 14 sec
Misteriozna kineska kompanija, koju u pregovorima o kupovini ugašenog Aluminija d.d. Mostar zastupa agencija iz Izraela, već posluje u BiH. China Machinery Engineering Corporation (CMEC) gigant je metalne industrije, a već dvije godine gradi vjetroelektranu kod Tomislavgrada.

 

Kinezi koji se spominju oko kupovine mostarskog Aluminija za takvu transakciju sigurno je, imaju sredstava, samo je enigma hoće li imati interesa na kraju “dubinske” analize koju ovih dana rade. Riječ je o dijelu kineske industrije strojeva Sinomach koja zapošljava oko 80 tisuća radnika.

CMEC godinama spada među najveće svjetske kompanije na polju industrijskih i energetskih projekata, a ovom regijom rukovodi njihov ured u Istanbulu. U Srbiji grade treći blok TE Kostolac vrijedan 613 milijuna eura, a zanimljivo je da već imaju aktivan projekt i u BiH, piše Klix.ba.

U siječnju 2016. godine potpisali su memorandum o razumijevanju koji predviđa gradnju Vjetroelektrane Gradina pored Tomislavgrada vrijedne 150 milijuna eura.

Kineze u ovom i sličnim poslovima zastupa agencija iz Izraela koju predvodi biznismen Amir Gross Kabiri. Kabiri je kolekcionar umjetnina i vlasnik nogometnog kluba Hapoel Tel-Aviv, a najčešće se pojavljuje kao posrednik između bogatih kineskih kompanija i zanimljivih projekata u ovoj široj regiji.

Kako doznaje Klix nitko iz kineske kompanije, kao ni izraelske agencije preko koje su stupili u kontakt s Aluminijem, nije kontaktirao najvećeg pojedinačnog vlasnika Vladu Federacije BiH.

Kineski CMEC treći je strateški partner koji se zadnjih mjeseci veže za mostarsku kompaniju kojoj je 10. srpnja isključena struja.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.