IZETBEGOVIĆ: Neće biti imenovanja kandidata za Predsjedatelja Vijeća ministara dok se ne riješi pitanje ANP-a

Vrijeme:1 min, 52 sec

Neće biti imenovanja kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sve dok se ne riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za agenciju Anadolija.

Izetbegović se prilikom posjete Regionalnom uredu Anadolu Agency za Balkan osvrnuo na sutrašnje dvije sjednice Predsjedništva BiH, na kojim je planirano razmatranje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za pristupanje BiH NATO-u i imenovanje mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, 5. kolovoza lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a postigli su dogovor u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH te potpisali Principe za formiranje vlasti na državnoj razini. U javnosti su se u međuvremenu pojavila različita tumačenja sporazuma koji je Izetbegović, kao predsjednik SDA, potpisao s predsjednicima HDZ-a i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

Na pitanje ima li mandatara Vijeća ministara bez ANP-a, Izetbegović je odgovorio:

– Tu stvar smo razjasnili prije devet mjeseci. Dakle, danas mogu samo potvrditi – nema imenovanja mandatara bez ANP-a, odnosno bez poštovanja Ustava BiH i vladavine zakona, poštovanja svih strategija i ostalog što smo naveli u članku 3. sporazuma koji sam ja potpisao s Čovićem i Dodikom. Nema imenovanja mandatara sve dok se ne riješi pitanje ANP-a.

Kako je kazao, po reakcijama članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića pretpostavio je da bi moglo doći do odgađanja sjednice kako bi se dala prilika da se spomenuti članak iz sporazuma ispoštuje.

Izetbegović smatra da u utorak neće doći do propadanja dogovora o formiranju vlasti i najavljuje da će se kompromis tražiti u sljedeće dvije-tri sedmice.

– Trajat će to. Kompromis će se tražiti sljedećih 15-20 dana. Iako se ponovi sjednica Predsjedništva BiH i ovi neki rokovi 5. rujna i tako dalje, bitno je doći do kompromisa. Mi sasvim sigurno nećemo odustati od stvari koje su bitnije od samog NATO puta, a to je poštovanje Ustava, vladavine zakona. Ne može entitet naređivati državi kao sa švedskog stola. Ne može gospodin Dodik nametnuti svoju volju, da tako kažem, “probosanski” orijentiranom dijelu koalicije. Mi to dopustiti nećemo ni pod koju cijenu – poručio je Izetbegović i dodao da je neophodno međusobno se poštovati i poštovati Ustav BiH i vladavinu zakona.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.