Božo Ljubić: Izborni pobjednici prepoznali kompromisna rješenja

Vrijeme:2 min, 29 sec

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine ocijenio je potpisivanje Sporazuma o načelima za formiranje vlasti lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, izbornih pobjednika Općih izbora 2018. važnim korakom.

‘’Nakon devet mjeseci blokade napokon se nazire formiranje vlasti na razini BiH. Ono što smatram najvažnijim za hrvatsko stajalište jesu potpisani Principi koji su apsolutno na tragu odluka Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Naime, u potpisanom sporazumu eksplicitno se podupiru mjere približavanja BiH Europskoj uniji, a na jedan implicitan način i put BiH prema NATO-u, što je također politika HNS-a.

Potpisivanjem Sporazuma o načelima za formiranje vlasti postavljeni su temelji konsenzusa o budućem usmjerenju Bosne i Hercegovine. Dobro je što su izborni pobjednici prepoznali kompromisna rješenja, a međunarodni dužnosnici važnost dogovora. Vrijeme je da Bosna i Hercegovina demonstrira političku odgovornost i demokratsku zrelost spram manjkave opredijeljenosti na putu integracijskih procesa’’ – izjavio je Ljubić.

‘’Bojim se da može doći do različitih tumačenja sporazuma, ali želim vjerovati da to neće zaustaviti formiranje vlasti na razini BiH, kao i da su navedene formulacije dovoljno jasne da omoguće dogovor hrvatske i bošnjačke strane i kada je u pitanju Mostar i Federacija BiH, odnosno Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Sve opcije na političkom spektru Bosne i Hercegovine moraju poštivati izbornu volju narodā i prepoznati legitimnost izbornih pobjednika za formiranje vlasti. Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost,  stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH’’ – istaknuo je.

Na pitanja o budućnosti Bosne i Hercegovine Ljubić kaže kako je opredijeljenost za pridruživanje euroatlantskim asocijacijama neizostavan element u viziji razvijene i moderne BiH.
‘’Blokada napretka na EU i NATO putu nedopustivo je rušenje ozbiljnih strateških ciljeva, ciljeva koji će Bosni i Hercegovini donijeti društveno-ekonomsku, sigurnosnu i političku stabilnost. Polemiziranje dugoročnih težnji na dnevno-političkoj razini sve su samo ne odgovornost.“

S obzirom da temeljni principi iz preambule Ustava BiH („Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima) i građani“ utvrđuju Ustav i tvore državu BiH) nisu dosljedno i jasno operacionalizirani kroz preostale članke Ustava uzrok su mnogih problema i blokada s kojima se BiH suočava godinama te se može reći i kako je BiH zatočena u svojoj konceptualnoj pogrešci.

Ali, od nekud se mora poći, a ovaj sporazum je dobar put za izlazak iz zastoja i blokada.

O ulozi hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i hrvatskom političkom tijelu u BiH Božo Ljubić je kazao: ‘’Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i njegovi politički predstavnici snažno su opredijeljeni za daljnje integracije i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Hrvatski narodni sabor i stranke članice ustrajne su u svom radu na integraciji i pridruživanju, te pozivanju na dijalog, kompromis i stabilnost.

Odgovornim političkim ponašanjem, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, te Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine kao izborni pobjednik i potpisnica sporazuma, dokazali su svoj pro-europski i pro-euroatlantski angažman, te su kao zaštitnici politike otvorenosti i napretka ka EU i NATO-u prepoznati u sklopu međunarodne zajednice.’’

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori