UO I NO ALUMINIJA PISALI ČOVIĆU: Odluke ćemo morati donositi samostalno, ali računamo na nastavak vaše potpore

Vrijeme:2 min, 42 sec

Aktivnosti na saniranju stanja u Aluminiju intenzivno se provode, a iako je konačan ishod još neizvjestan, Uprava i Nadzorni odbor poduzeća i jučer su razmatrali nužne mjere.

Usvojeno je i pismo koje je zajednički upućeno predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću, a koji je bio inicijator uspostave “kriznog vijeća” kao privremenog tijela koje je trebalo sagledati problematiku društva Aluminij d.d. Mostar, zaštititi sve njegove zaposlenike i pokušati ponovno pokrenuti proces rada na tržišnim osnovama.

U pismu, o čijem sadržaju su jučer informirani i predstavnici Sindikata, navodi se da se nakon nekoliko zajedničkih sastanaka i svih do sada načinjenih projekcija za ponovno pokretanje pojedinačnih proizvodnih procesa, “nadamo se da se naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama”.

– Kako Nadzorni odbor i Uprava društva, uz suglasnost Sindikata, trebaju uskoro donijeti odluke kojima bi se, uz potporu Vlade FBiH, dugoročno pružila prilika jednom novom Aluminiju da može poslovati u dobrom tržišnom okruženju, članovi Nadzornog odbora i Uprave društva Aluminij smatraju potrebnim zahvaliti vam za cjelokupan doprinos i zalaganje koje ste učinili u proteklom razdoblju – navodi se u pismu koje su Uprava i NO Aluminija uputili Čoviću.

Također se ističe da nakon prosvjeda djelatnika Aluminija ispred središnjice HDZ BiH te “orkestriranih medijskih napada na vas i na stranku koju vodite, potrebno je istaknuti da ste Vi, unatoč težini situacije koja nas je sve pogodila, konkretno i nedvosmisleno stali iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje”.

-Aktivnim djelovanjem kroz “krizno vijeće” i uz pomoć svih članova ovog vijeća, doprinijeli ste da sada svi zajedno drugačije promišljamo budućnost Aluminija. Kroz dugotrajne rasprave i razmjene mišljenja na sjednicama ovog privremenog tijela, uspjeli ste iskristalizirati i jasno prenijeti svim članovima namjere onih koji su kroz lažne vijesti i ciljano ubačene krive informacije željeli i još uvijek žele manipulirati sudbinom zaposlenika Aluminija. Posebno nas žalosti činjenica da ste i osobno morali doživjeti neugodnosti prouzročene željom nekih da kroz politiziranje procesa gašenja jednog poduzeća izazovu čak i socijalne nerede u Mostaru i Hercegovini – ističe se u pismu.

Članovi Nadzornog odbora i Uprave Aluminija sa svoje će strane, kako navode, učiniti sve što je moguće, u okviru njihovih zakonskih ovlasti, da se preko mjerodavnih institucija istraži zakonitost poslovanja Aluminija u posljednjih desetak ili više godina i o tome transparentno i objektivno informira javnost.

– Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj. Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja – zaključuje se u pismu koje su Uprava i Nadzorni odbor Aluminija uputili Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a i HDZ-a.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)