ŠOLJIĆ DEMANTIRAO DŽAFEROVIĆA Bošnjački dužnosnici manipuliraju: zasluge HVO-a pokušavaju pripisati sebi

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je jučer kako su i pripadnici Armije BiH zaslužni za obranu Hrvatske od srpske agresije pojašnjavajući to tvrdnjom kako bi brojni drugi gradovi u Hrvatskoj doživjeli sudbinu Vukovara da nije bilo Petog korpusa koji je braneći bihaćko područje za sebe vezao brojne srpske postrojbe.

“Nikad se ne smije zaboraviti da je Peti korpus tri i pol godine braneći Krajinu zadržavao i zaustavljao velikosrpsku armadu koja bi da nije bilo Petog korpusa svoje snage usmjerila na nastavak osvajanja u Hrvatskoj. Da nije bilo Petog korpusa i drugim gradovima u Hrvatskoj bi prijetila sudbina Vukovara”, izjavio je Džaferović u gradiću Bužimu gdje je sudjelovao u obilježavanju obljetnice osnutka jedne od postrojbi koje su djelovale u sastavu Petog korpusa Armije BiH.

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH/Džaferović u elementu: “Da nije bilo 5. Korpusa, i drugim gradovima u Hrvatskoj bi prijetila sudbina Vukovara”

Džaferović je ustvrdio da je za obranu Hrvatske bila od velikog značaja odluka Predsjedništva bivše SRBiH da na ratišta u Hrvatskoj na strani JNA ne idu mladići iz Bosne i Hercegovine.

“Treba postaviti i pitanje što bi značilo i kako bi se stvari odvijale da tadašnje hrvatsko vodstvo s Miloševićevim režimom nije dogovorilo podjelu BiH, što je izraslo u udruženi zločinački pothvat koji je kao takav presuđen od Haaškog tribunala. Naši susjedi to uvijek moraju imati na umu”, kazao je Džaferović.

Dodao je kako žaloste teze “s druge strane kako su nas tobože oni oslobađali” zanemarujući pri tome potpuno ulogu Petog korpusa i Armije RBiH.

“To nije ništa drugo nego pokušaj prekrajanja povijesnih činjenica. Pozivam ih da to ne rade. Jer, ako smo imali mudrosti da u tim teškim vremenima zajedno oslobađamo naše zemlje, ne postoji nijedan razlog da se danas sporimo oko vrlo jasnih i lako dokazivih činjenica. Inače, ovo danas ne bih ni spomenuo da nedavno iz Hrvatske ponovo nisu stigle potvore na račun BiH, Bošnjaka i pokušaji revizije povijesne istine”, izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Šoljić: Bošnjačke obmane i manipulacije

Urednik RTV Herceg-Bosne ugostio je tadašnjeg ministra obrane Hrvatske republike Herceg-Bosne, današnjeg predsjednika Glavnog vijeća HZ HB, Vladimira Šoljića koji je demantirao spomenute navode bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

 

 

Zgrožen sam, to je ružno i tužno. Osim ako gospodin Džaferović ne posjeduje neki dokument iz kojega bi se vidjelo da Hrvatska traži pomoć od Petog korpusa Armije BiH. Ako ga ima, ja sam se onda spreman ispričati”, rekao je Šoljić, piše Hrvatski Medijski Servis.

Bivši ministar obrane HR HB kaže da ovakve pojave nisu ništa novo te da one traju dugo.

“Poznato jeda je obrana Mostara povjerena HVO-u i da je za to Predsjedništvo BiH dalo suglasnost. Slična je situacija i sa sudbinom Jajca i to ne smeta dužnosnike s bošnjačke strane da ulogu HVO-a pripišu sebi”, istaknuo je Šoljić.

Šoljić je mišljenja da ovakve obmane i manipulacije ne vode ničemu dobrom i da one imaju svoj kontinuitet.

“Tamo gdje je HVO zatočio Bošnjake to su logori, a gdje je Armija BiH zatočila Hrvate to su sabirni centri. Gdje je HVOpočinio zločin nad Bošnjacima to je zločin, a gdje je Armija počinila zločin nad Hrvatima to je incident. Ta ružna i tužna praksa trebala bi se promijeniti, ali vremena se mijenjaju a praksa ostaje ista” naglasio je Šoljić.

Šoljić je napomenuo i najnovije podvale s bošnjačke strane kada je u pitanju skandal s fabriciranom izjavom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović o militantnom islamu koji vlada u BiH , ili najnoviji slučaj (samo)iscrtavanja grafita u Uskoplju. -Da su takvo nešto Hrvati učinili Bošnjacima svjetska javnost bi se digla na noge, ali bošnjački mediji su ovaj događaj “zamaglili” – rekao je Šoljić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori