Uz presudu za izvođenje pjesme „Bojna Čavoglave“ prigodom obljetnice Oluje prije 4 godine

Vrijeme:2 min, 5 sec

Namjerno stvaranje nereda i podjela

Današnji Jutarnji list sladostrasno donosi vijest o presudi u Makarskoj kojom je kažnjen izvođač pjesme „Bojna Čavoglave“ prigodom obilježavanja akcije Luka Modric Perkovic thompsonOluja prije četiri godine. Štoviše, autor članka dodatno manipulira i tvrdi da bi se ove presude trebali od sada držati svi prekršajni sudovi. No u Hrvatskoj odluka jednog suda ne određuje odluke drugoga suda, pa tako ni ova presuda ne će određivati hoće li se u Hrvatskoj i dalje izvoditi „Bojna Čavoglave“. Vrlo kratko, hoće.

S druge strane, ono do čega će ova presuda dovesti jesu daljnje podjele i polarizacije u hrvatskom društvu, u kojem nitko ozbiljan svoj svjetonazor ne temelji na ustaškom pokretu, ali zato postoji cijeli jedan kriptokomunistički i jugoslavenski mainstream koji još uvijek glorificira dostignuća Titova zločinačkoga komunističkog sustava i uživa u tome što mu je taj režim ostavio u nasljeđe, kako u materijalnim dobrima tako i u društvenim položajima. Titov zločinački sustav u svoje temelje ugradio je stotine tisuća Hrvata, žrtava masovnih ubojstava, Hrvatsku smjestio duboko na Balkan, opterećenu lažnim jugoslavenskim mitovima, uz korupciju, nerad i nered svojstven komunističkim režimima. Ta korupcija, nerad, nekompetentnost, negativna selekcija i primitivizam vladaju i dalje Hrvatskom, neovisno o prijelazu iz jednopartijskog sustava na višestranačje prije tridesetak godina.

Da nema tog mainstreama naša mladež ne bi danas odlazila u stotinama tisuća preko granice. Taj mainstream odgovoran je za Kumrovecpetokolonaško djelovanje, koje je obilježilo posljednjih dvadesetak godina i koje je kulminiralo tijekom haaških suđenja hrvatskim najvišim časnicima i političarima, čiji je glavni grijeh bio stvaranje (slučajne, kako oni kažu) hrvatske države. Haaška peta kolona ostala je i nakon oslobađajuće presude Markaču i Gotovini nedirnuta, kako u medijima tako i na svim ostalim razinama, a posljedice toga vidimo na svakom koraku.

I onda na sve to dođe aktualni predsjednik Vlade iz redova stranke koju je osnovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i na početku svoga mandata izjavi da treba ojačati mainstream i stvoriti pretpostavke za formiranje stabilne hrvatske vlade. Imati stabilnu vladu pošlo mu je, naravno, bez problema za rukom uz svesrdnu podršku mainstreama, koji je u tome prepoznao ruku sigurnosti da će sve ostati kako je zatečeno. Istovremeno, upravo kao što smo i prije neku godinu predvidjeli, za sve one druge – narod – Hrvatska je postala zemlja frustriranosti, bijesa, cinizma i nezadovoljstva, erodiranih vrijednosti, autoriteta i institucija, a nadu da će se nešto promijeniti velika većina više nema. Štoviše, mi kao da se vraćamo unazad, u socijalistička vremena, što najbolje potvrđuje i posljednja sudska presuda.

 

O. Barišić/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori