Iz daleke Australije u Domovinu!

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

Pjesnikinja Marija Dubravac nazočit će na proslavi svetkovine zaštitnika župe Kompolje i proslavi 40 godina svećeništva don Anđelka Kaćunka

Hrvatska pjesnikinja Marija Dubravac koja već 50 godina živi u Australiji i  čije brojne pjesme je uglazbio i opjevao  poznati pjevač Stanko Šarić, iz popularnog tamburaškog sastava Najbolji hrvatski tamburaši, ovih dana u pohodu je Domovini, o kojoj je opjevala stotine i stotine  predivnih stihova.

Marija Dubravac, koja već 50 godina živi u Australiji (rodom iz Štitara, Slavonija) nedavno je  objavila  sedmu, knjigu pjesama – „Dok mu hrašće bura vije“.

Knjiga donosi (na oko 440 stranica) niz domoljubnih pjesama, od koje su mnoge posvećene hrvatskim braniteljima, Domovini, obitelji, ili pak dobro poznatim povijesnim ličnostima i događanjima. Mnoge su joj i uglazbljene, a poglavito se ističu one koje je uglazbio Stanko Šarić i snimio s „Najboljim hrvatskim tamburašima“.

Pjesnikinja Marija Dubravac gostuje u župi Kompolje gdje će se 17.  kolovoza 2019.  održati proslava svetkovine zaštitnika župe Kompolje Sv. Stjepana Prvoumučenika odnosno Zbog letnja Stipanja a ujedno i  proslava 40. godišnjice svećeništva župnika Don Anđelka Kaćunka.

Žarko Dugandžić  za Mariju Dubravac  napisao je: “riječ je  o književnici koja je potpuno uživljena u svaku poru hrvatskog bića, koja izgara za svojim rodnim krajem, za Hrvatskom, kojoj je posvetila svaki trenutak svojega ovozemaljskog života“ te da je ona „svjetionik hrvatskog domoljublja.

„Kako bi lakše razumjeli moju patnju za rodnim krajem, dovoljno je spomenuti kako od 1969.-1991., zbog komunizma, poput golemog broja hrvatskih sinova i kćeri, nisam vidjela Štitare, moje rodno selo, te oca i majku koji umriješe željni mene i ja njih – svojedobno je kazala, prigodom otkrivanja njezine spomen-ploče i zasađenog hrasta njoj u čast u parku osnovne škole u njezinom rodnom mjestu. Tada je i poručila da je svoju neizrecivu tugu zbog gubitka Domovine i roditelja pretočila u pjesme, koje su joj, ustvrdila je, bila „najveća utjeha na trnovitim putovima tuđine“.

Svoje, doista posebne stihove, Marija Dubravac posvećuje „svakom živom i pokojnom hrvatskom iseljeniku – patniku, istinskom domoljubu, na sve četiri strane svijeta, koji unatoč proživljenim mukama u tuđini, poput stoljetnoga hrasta, čije grane trgahu najljući cikloni i oluje, ostade neslomljiv, vjeran Bogu i idealima svojih predaka“.

PROGRAM SLAVLJA STIPANJE U KOMPOLJU

Proslava svetkovine zaštitnika župe Kompolje Sv. Stjepana Prvomučenika odnosno Zbor letnja Stipanja, održat će se u subotu 17. kolovoza (subota poslije Velike Gospe).

Koncelebrirana sv. misa, koju će predvoditi umirovljeni vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, počinje u 11,00 sati. Ovo slavlje ujedno je, za župu Kompolje, proslava 40. godišnjice svećeništva župnika don Anđelka Kaćunka.

Poslije misnoga slavlja, održat će se na prostoru pokraj crkve tradicionalno pučko veselje. Svi će sudionici biti počašćeni lovčakim gulašom – kotlićem, koji sprema kompoljsko lovačko društvo Vepar, a istodobno će – uz osvježenje pićem konobe KONAK – sve svojom svirkom i pjesmom dodatno oraspoložiti Tamburaški sastav PATRIOTI.

Dan prije svetkovine, tj. u petak 16.8., poslije večernje sv. mise u 19,00 s., koju će predvoditi  generalni vikar mr. Marinko Miličević, u crkvi će se održati duhovno-domoljubni glazbeno-poetski recital u povodu pohoda Domovini hrvatske pjesnikinje Marije Dubravac, koja već 50 godina živi u Australiji.

Program će voditi Mateja Posavi, a u programu će sudjelovati poznati pjevač Stanko Šarić, iz popularnog tamburaškog sastava Najbolji hrvatski tamburaši, uz pratnju Tamburaškog sastava PATRIOTI, te kompoljski župni zbor. Nazočnima će svoju riječ uputiti i pjesnikinja Marija Dubravac,  koja ovaj tjedan boravi u Kompolju i Gackoj dolini.

HAZUD.HR/http://www.hazud.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)