Blagdan Velike Gospe

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Crkva danas slavi blagdan Velike Gospe.

Prema katoličkoj teologiji, 15. kolovoza, Marija, majka Isusa Krista uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinom uznesenju na nebo, 1. studenoga 1950. godine proglasio je papa Pio XII.
Rijeke hodočasnika svake godine se slijevaju u brojna marijanska svetišta, kako bi prigodnim euharistijskim slavljima, na svetoj misi, kroz molitvu dostojno proslavili Veliku Gospu, dan koji se slavi kao Marijino uznesenje na nebo.
Mnogi se Hrvati tada odlučuju i zavjetovati, pa kreću na dalek put kako bi molili Gospu da im pomogne, a Marija Bistrica, Sinj, Aljmaš, Trsat, VoćinKrasno, Međugorje su samo neka od Marijanskih svetišta koja na Veliku Gospu prime na tisuće hodočasnika.
Povezanost Hrvata i Djevice Marije očituje se i u pozdravu “Hvaljen Isus i Marija”. Hrvati su kršćanskom pozdravu “Hvaljen budi Isus Krist” dodali i njegovu majku Mariju. Velika Gospa je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

 

Na taj se dan katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere. Naime, Katolička Crkva vjeruje u četiri istine, odnosno dogme o Blaženoj Djevici Mariji: ona je Bogorodica, djevica, bezgrešno rođena i dušom i tijelom uznesena na nebo.

 

Marijanska svetišta dio su kulture uglavnom Rimokatoličke crkve, koja su posvećena Gospi. Ona obilježavaju ukazanje ili čudo, koje se pripisuje Djevici Mariji, stoga se upravo na to mjesto vjernici dolaze moliti Gospi.

Zdravo djevo

Zdravo, Djevo, svih milosti puna,
vječnog sunca ogrnu te sjaj.
Oko čela zvjezdana ti kruna,
ispod nogu stenje pakla zmaj.

Rajska Djevo, kraljice Hrvata,
naša Majko, naša zoro zlata,
odanih ti srca primi dar,
primi čiste ljubavi nam žar.

Blažena si, jerbo sva si čista,
zmijin dah ne okuži ti grud!
Zvijezda sreće i nama da blista,
noći grijeha mrak rasprši hud!

 

Sretan blagdan Velike Gospe želi Vam Hrvatsko nebo.

A.B./Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)