Hoće li se netko ispričati Hrvatima iz BiH zbog lažnih optužbi i klevete? Vjerojatno neće

0

 

Slučaj podsjeća na jedan od prije par godina, kada je u selu pored Kiseljaka zapaljen auto lokalnog imama. Optuženi su kiseljački Hrvati, a ispostavilo se da je krivac Bošnjak, jer mu je imam “šarao” sa ženom.

Prije nekoliko dana u selu Krupa, općina Gornji Vakuf-Uskoplje, BiH, na tri automobila i na fasadi jedne obiteljske kuće osvanuli su grafiti zastrašujućeg sadržaja: uz notorno “Nož, žica, Srebrenica”, garnirano kukastim križem ispod, napisano je i “Biće još Srebrenica”.

Treba naglasiti da u selu Krupa većinski žive Hrvati, a da su grafiti osvanuli na automobilima i kući mještana Bošnjaka. Kod uskopaljskih Hrvata šok, nevjerica i neskriveni stid, pogotovo kada je sarajevska medijska mašinerija počela širiti otvorenu mržnju prema njima, u čemu je, naravno, prednjačila Federalna televizija i neki “građanski” portali.

Naravno, krivac je bio poznat unaprijed – Hrvati.

Unatoč žestokom ratu kroz koji je prošla općina Gornji Vakuf-Uskoplje, u cijelom poratnom periodu nije zabilježen niti jedan sličan incident. Radi se o jednoj od rijetkih višenacionalnih sredina u BiH u kojima su međunacionalni odnosi uzorni, kao rijetko gdje u BiH.

Bilo je i ranije sitnijih incidenata, primjerice onaj od prije nekoliko mjeseci kada je nepoznati počinitelj oskvrnuo spomen-obilježje poginulim pripadnicima HVO-a u selu Ždrimci. Međutim, počinitelj (Bošnjak) je vrlo brzo otkriven i uhićen. Hrvati oko ovoga slučaja nisu podizali nikakvu prašinu, ostavljajući “institucijama da rade svoj posao”.

A policiju u ovom slučaju treba uistinu pohvaliti, jer su sve slične slučajeve dosada vrlo brzo rješavali, što je sprječavalo širenja međunacionalne netrpeljivosti. Na sreću, to se dogodilo i ovaj put: počinitelj je 31-godišnji Adis Pokvić, Bošnjak, iz sela Krupa, koji je oštetio i vlastiti automobil. Međutim, šteta koja je u međuvremenu počinjena je nepopravljiva.

Na portalu Interview.ba, novinar Dragan Bursać, banjalučki plaćenik sarajevske medijske čaršije, neka vrsta novinarskog Dragana Mektića, objavio je pravi manifest mržnje prema uskopaljskim Hrvatima, optužujući za grafite (!) Miroslava Škoru, Thompsona i Kolindu Grabar Kitarović. Bursać je također, valjda podsvjesno, u svom tekstu bezočno relativizirao zločin genocida u Srebrenici, nazvavši grafite “reprizom Srebrenice, samo tzv. mirnodopskim sredstvima”. Nečeg sličnog ne bi se postidio ni vojvoda Šešelj.

Na žalost, ovaj tekst je spremno preuzeo portal GornjiVakuf-x.com koji djeluje u bošnjačkom dijelu grada, i još uvijek ga, i nakon što je otkriven krivac, nisu uklonili s portala, šireći time neskrivenu mržnju prema susjedima Hrvatima.

Ono što je u ovom slučaju najzagonetnije su motivi Adisa Pokvića: Je li ovo napravio na svoju ruku ili u sklopu orkestrirane mržnje koja se već dugo emitira iz Sarajeva prema bosansko-hercegovačkim Hrvatima? Hoće li se uskopaljskim Hrvatima zbog ovoga itko ispričati? Vjerojatno – ne. Ovaj slučaj podsjeća na jedan od prije nekoliko godina, kada je u jednom selu pored Kiseljaka zapaljen automobil lokalnog imama. Za paljevinu su promptno optuženi kiseljački Hrvati, a ispostavilo se da je imamov automobil zapalio njegov susjed, Bošnjak, jer mu je imam “šarao” sa ženom.

U antihrvatskoj histeriji je prednjačio tadašnji premijer Sarajevske županije Dino Konaković. Kiseljačkim Hrvatima nitko se nije ispričao, kao što se nitko, mislim na one koji su sudjelovali u raspirivanju mržnje, neće ispričati niti onim uskopaljskim, prenose 24sata.hr.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara