IZETBEGOVIĆ O DOGOVORU S DODIKOM: Nema pobjednika ni gubitnika, našli smo sredinu

Vrijeme:1 min, 40 sec

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prisustvovao je danas obilježavanju godišnjice rođenja Alije Izetbegovića u Sarajevu, a komentirao je i dogovor o formiranju vlasti te nejasnoće u vezi s Godišnjim nacionalnim planom (ANP).

Javnost najviše zanima što je dogovor s Dodikom u vezi s NATO putem BiH. Izetbegović je kazao da ne postoji pobjednik niti gubitnik te da je pronađena sredina, piše Klix.ba.

“Člankom 3 sporazuma smo definirali da će se raditi prema Ustavu i zakonu te ranijim odlukama Predsjedništva BiH i tu je stvar sasvim jasna. BiH je u MAP-u. I kazali smo da će biti dostavljani planovi u Bruxelles. Dalje je sada na ostalima koji trebaju izraditi te planove. Mislim da će se trebati raditi kompromise, trebat će se raditi reducirani planovi, prihvatljivi za sve strane, ali i za sam NATO. Svako dalje detaljiziranje će zakovati stvari”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje kako komentira interpretacije u javnosti da su Dodik i on i pobijedili i izgubili, Izetbegović je rekao da je očito da su našli neku sredinu.

“Nije moguće da smo obojica pobijedili niti izgubili. Opozicija mora nešto govoriti. Pogledajte taj članak 3, on je definiran kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da detaljiziraju te stvari. Taj dan nismo uspjeli to definirati, bio sam i s Željkom Komšićem. Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u RS-u, pa oni su izradili taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti ili prihvatiti reduciranog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik”, naglasio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je razgovarao s američkim veleposlanikom u vezi s ANP-om.

“Šefik Džaferovićč i ja smo razgovarali s američkim veleposlanikom o ANP-u, o onome što im nije bilo jasno. Ja sam im dao pojašnjenje koje sam i sada kazao i oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP-u”, istaknuo je.

Kazao je da će tek biti pokrenuti pregovori za formiranje Vlade FBiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori