HRVATSKA BI BILA IZRIČITO PROTIV; Slovenac Lenarčić nasljeđuje Hahna?

Vrijeme:2 min, 38 sec

Kao nasljednik Johannesa Hahna na čelu Povjerenstva za proširenje Europske unije neslužbeno se spominje slovenski diplomat Janez Lenarčić, stalni predstavnik Slovenije pri EU, rečeno je “Nezavisnim novinama” iz više izvora.

Izvori, međutim, upozoravaju da odluka još nije donesena, kao i da još nije jasno ni na koji način će portfelj proširenja biti definiran, ali da se Lenarčić sve češće spominje u bruxelleskim krugovima kao mogući kandidat na ovoj funkciji.

Slovenska vlada je, inače, Lenarčića neformalno nominirala kao povjerenika koji bi trebalo doći iz te zemlje, a resori u kojima bi ga oni željeli vidjeti su povjerenstvo za zaštitu okoliša ili energetika.

Jedan od poznavatelja bruxelleskih prilika rekao je Nezavisnim da je gotovo sto posto izvjesno da će sljedeći povjerenik za proširenje doći iz susjedstva zapadnog Balkana, te da je to trend koji je i dosad bio prisutan, s obzirom na to da su zadnja dva povjerenika bila iz Slovačke i Austrije.

“Ono što se može očekivati je da nakon izvjesnog imenovanja Španjolca Josepa Borrella za visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnost, resor proširenja vodi osoba koja će moći uspostaviti određenu protutežu politici koja bi se iz EU vodila prema regiji zapadnog Balkana. Iz tog kuta Slovenac bi se činio kao pametan izbor”, kaže on. Ističe da će konačni smjer ipak odrediti Ursula fon der Leyen, sljedeća predsjednica Europske komisije, koja dužnost preuzima 1. studenog.

Inače, Fon der Leyen se jučer sastala s Lenarčićem kako bi s njim razgovarala o mogućoj poziciji unutar Europske komisije, ali, kako je rečeno, ne očekuje se da bi u ovom trenutku buduća predsjednica Komisije mogla otkrivati karte.

“Sve dok sve zemlje ne istaknu svoje kandidate i pozicije koje bi preferirali, nije za očekivati da bi ona mogla izlaziti s bilo čim konkretnim”, rekao je jedan poznavatelj.

Rok Zupančič, izvanredni profesor na Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani, kaže za “Nezavisne” da kad bi on bio na mjestu Fon der Leyen, na tu poziciju ne bi predložio povjerenika iz Slovenije zbog neriješenih odnosa s Hrvatskom.

“Principijelno, ja ne bih davao ovaj resor predstavniku zemlje koja ima otvorena pitanja i sudski predmet sa susjednom zemljom koja također ima interese u toj regiji. S druge strane, mislim da se ‘hrvatske antene’ u Bruxellesu odmah aktiviraju kad netko spomene da bi Slovenac dobio resor proširenja”, kaže on.

Međutim, kako ističe, situacija nije tako jednostavna, jer je Slovenija u Schengenu, a Hrvatska također želi što prije ući u zajedničku graničnu politiku EU.

“Slovenija bi, hipotetički gledano, mogla posegnuti za blokadom ili vetom ulaska Hrvatske, tako da je to sve još otvoreno pitanje”, naglasio je on.

Iako je Lenarčić ugledni diplomat kojeg uvažavaju i u Sloveniji i u Bruxellesu, ima i onih koji su protiv njegovog kandidiranja u Europskoj komisiji. Među njima je i Dimitrij Rupel, bivši ministar vanjskih poslova Slovenije, koji je u slovenskom “Delu” napisao da bi njegova kandidatura pokazala da postoji problem u političkoj klasi te zemlje.

“Lenarčić je sposoban i ugledan diplomat, ali on niti je bivši premijer, niti zamjenik premijera, niti ministar financija, niti ministar vanjskih poslova, niti zastupnik, što znači da nikad nije imao priliku kandidirati se na neku izbornu funkciju”, kaže Rupel.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori