Dodik: Za 30 dana Vijeće ministara ili duboka kriza

Vrijeme:2 min, 28 sec

Nepotrebno dugo se čekalo na dogovor. SNSD nije nikoga uvjetovao niti bilo što problematizirao, kazao je u intervjuu za “Nezavisne” Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a.

“Uvjeren sam da ćemo sve završiti u roku od 30 dana ako bude političke volje. Znam da je SNSD-u, SDA i HDZ-u BiH stalo da se sve što prije okonča i nastavi europski put BiH”, naglasio je Dodik.

Na upit hoće li biti Vijeća ministara BiH za mjesec dana kako je dogovorio u ponedjeljak s lideririma HDZ-a BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, Dodik kaže da je uvjeren da hoće ako bude političke volje.

“Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve. Postoji parlamentarna većina. U Parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi europski put, a za to nam je potrebno da se formira Vijeće ministara. Rok je 30 dana. Vidjet ćemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu”.

Dogovor je postignut. Smatrate li da je bilo potrebe da se formiranje vlasti na razini institucija BiH odugovlači skoro deset mjeseci?

“Smatrali smo da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja i da je priča koja je nametnuta od političkog Sarajeva vještačka, jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka. Atmosfera među njima početkom ove godine bila je konfuzna i nije se znalo tko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na razini BiH. Prvo smo formirali Zastupnički dom BiH, međutim blokade su krenule. Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkulira, blokirali rad Zastupničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu nastaviti s blokadama i da treba što prije formirati vlast na razinama institucija BiH. Europski dužnosnici su podržali ovaj sporazum”.

Oporba u Republici Srpskoj optužuje Vas da ste kapitulirali. Kako komentirate te optužbe?

“Samo ću podsjetiti da postoji odluka Narodne skupštine RS o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, a da su ovi iz oporbe sjedili i još sjede u Vijeću ministara i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije vanjske politike koja uključuje NATO. Kad je riječ o sporazumu, a kad govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi”.

Je li točna informacija, odnosno priča koja se u javnosti pojavila, da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, kao što stoji u planu koji je već sačinjen?

“Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome. Volio bih da i vi kao ozbiljan novinar pročitate sporazum, odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao: “Čitaj kao što je napisano”.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori