Tko će “sjediti” u novom Vijeću ministara?

Vrijeme:3 min, 14 sec
Nakon što su u ponedjeljak lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali sporazum, odnosno principe kojima se obavezuju da se u roku od 30 dana formira Vijeće ministara, već se u politički kuloarima šuška tko bi mogao sjesti u fotelje na Trgu BiH 1 u Sarajevu.

 

Podsjećamo da prema dogovoru koji su postigli lideri SNSD-u, osim mjesta predsjedatelja Vijeća ministara, pripadaju ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa te ljudskih prava i izbjeglica. SDA i partnerima ove stranke pripadaju resori vanjskih poslova, sigurnosti i obrane, a HDZ BiH je dobio financije i riznicu, civilne poslove i pravdu.

Kako “Nezavisne” neslužbeno saznaju, Vjekoslav Bevanda, kadar HDZ BiH, trebalo bi biti novi – stari ministar financija i riznice BiH. Resor pravde bi, kako se spekulira, trebao opet voditi aktualni ministar Josip Grubeša, ali nije isključena ni mogućnost da se na tu poziciju vrati hrvatski izaslanik u Domu naroda BiH Bariša Čolak, koji je tu dužnost već dva puta obnašao. Još se ne zna tko će zasjesti u fotelju civilnih poslova i tako zamijeniti aktualnog ministra Adila Osmanovića (SDA).

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH, za “Nezavisne” je rekla da još nije donesena definitivna odluka tko će biti ministri iz kvote koju je dobila ta stranka, te da bi trebao biti donesena na jednoj od sljedećih sjednica Predsjedništva stranke, ali da će o imenovanjima svoju riječ dati i Hrvatski narodni sabor (HNS).

“Imamo stručne i kvalitetne ljude, koji mogu preuzeti resore koji pripadaju hrvatskom narodu u Vijeću ministara, tako da je to najmanji problem”, kazala je Krišto za “Nezavisne”.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je jučer nakon sastanka s koalicijskim partnerima u RS, da će koalicija nakon imenovanja kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovno razgovarati o sudjelovanju u strukturama na državnoj razini.

Prema neslužbenim informacijama, očekivano, najviše vlasti dobit će SNSD, ali ni ostali koalicijski partneri na razini Republike Srpske neće ostati kratkih rukava. SNSD može računati na sva tri ministra u Vijeću ministara BiH, dok će “manjim” strankama pripasti mjesta zamjenika ministara i direktorske pozicije nekih agencija. Zasad najbliži fotelji ministra je, kako se spekulira, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac, kojeg mnogi vide kao ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koji bi tako zamijenio Mirka Šarovića (SDS).

Podsjećamo, Dodik je nakon potpisivanja sporazuma s Izetbegovićem i Čovićem rekao da kandidat za prvog čovjeka Vijeća ministara treba biti osoba koja je ranije spominjana, što znači da bi to trebao biti Zoran Tegeltija, bivši ministar financija RS i aktualni zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Kada su u pitanju resori koji po dogovoru postignutom između stranaka koje su pobijedile na listopadskim izborima prošle godine pripadaju SDA i njenim partnerima skoro pa da je izvjesno da će ministar sigurnosti biti Fahrudin Radončić, lider SBB-a, koji je već jednom i obnašao ovu funkciju. On bi tako trebao zamijeniti SDS-ov kadar Dragana Mektića, koji će svoju političku karijeru nastaviti kao zastupnik te stranke u Parlamentu BiH. Ministarstvo obrane trebalo preuzeti DF, a ta pozicija, kako se spekulira, bit će dodijeljena Sifetu Podžiću, koji će sjesti u fotelju umjesto Marine Pendeš (HDZ BiH). Ono što je sigurno je da je SDA za sebe rezervirala Ministarstvo vanjskih poslova, a kao nasljednik Igora Crnadka (PDP), koji će u sljedećem razdoblju biti zastupnik u Narodnoj skupštini RS, najčešće se spominje ime Denisa Zvizdića. Kako neslužbeno saznaju “Nezavisne”, on nije baš zainteresiran preuzeti tu poziciju i napusti Zastupnički dom Parlamenta BiH, gdje je član Kolegija i gdje je od jučer i predsjedatelj.

Moguć sastav Vijeća ministara

Predsjedatelj – Zoran Tegeltija

Vanjska trgovina i ekonomski odnosi – Staša Košarac

Komunikacije i promet ?

Ljudska prava i izbjeglice ?

Financije i riznica- Vjekoslav Bevanda

Pravda – Josip Grubeša ili Bariša Čolak

Civilni poslovi ?

Sigurnost – Fahrudin Radončić

Obrana – Sifet Podžić

Vanjski poslovi – Denis Zvizdić

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)