BUKVAREVIĆ: Razvojačeni branitelji od 8. kolovoza mogu predavati dokumentaciju za novčanu pomoć

0
3

Od 8. kolovoza razvojačeni branitelji s 57 i više godina koji su nezaposleni, imaju primanja manja od 170 KM, mogu početi predavati dokumentaciju za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja. Ova vrsta pomoći osigurana je Zakonom o pravima razvojačenih borcima i članova njihovih obitelji , a koji stupa na snagu upravo 8. kolovoza.

– Nakon što je Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih porodica objavljen 31. srpnja u Službenim novinama FBiH, kada smo objavili instrukciju općinskim službama BIZ-a (braniteljsko-invalidska zaštita). Naime, branitelji od 8. kolovoza mogu početi predavati svoje zahtjeve u općinske službe BIZ-a. Oni koji ispune uvjete, u rujnu bi mogli dobiti egzistencijalnu novčanu pomoć za kolovoz – rekao je Bukvarević.

Ova dokumentaciju je potrebno prikupiti i predati nadležnom ministarstvu branitelja.

Pojašnjava neke od uvjeta za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći.

– Razvojačeni branitelj mora imati 57 i više godina, da je najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih, i da ima mjesečna primanja manja od 170 KM. Tu smo stavili i RVI od 20 do 50 posto koji nemaju drugih primanja i oni koji imaju eventualno neka socijalna davanja – govori Bukvarević.

Dodaje da će krajem kolovoza imati sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga, kada će se krenuti u obilazak županija.

– Naš zajednički početni prijedlog će biti da županije obuhvate svojim odlukama branitelje ispod 57 godina koji su teško oboljeli pa ne mogu raditi, i one koji su oboljeli od PTSP-a. To bi bile neke dvije kategorije koje mi sugeriramo. Naravno, županije će donijeti svoje odluke, i u okviru svojih sredstava odrediti visine naknada, ali mi ćemo pokušati to ujednačiti da sve županije isto donesu – rekao je Bukvarević.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara