Novi borbeni zrakoplovi stižu u Hrvatsku najkasnije 2023. godine

0
Novi borbeni zrakoplovi u Hrvatsku moraju stići do 2023. godine, piše Jutarnji list.

“Odlučni smo u nastojanjima da što prije nabavimo višenamjenske borbene avione, kao što i priliči pobjedničkoj vojsci i članici NATO-a”, poručio je u svom govoru u Kninu hrvatski premijer Andrej Plenković te je nakon duljeg vremena aktualizirao temu nabave borbenih aviona za Ratno zrakoplovstvo, navodi spomenuti dnevnik.

Nakon nje tek je kratko priopćeno da je prihvaćen načelni plan aktivnosti u procesu nabave aviona. Otkriveno je da će se u procesu nabave prvo utvrđivati interes za dostavljanje ponuda, a tek potom će se dostaviti zahtjevi zainteresiranim državama.

U prošlom procesu nabave aviona put od utvrđivanja interesa do dostavljanja ponuda trajao je čak dvije godine.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, na prvoj sjednici Povjerenstva zaključeno je kako treba učiniti sve da novi avioni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dođu 2022. godine. Naime, postojećim MiG-ovima resursi istječu 2023. i 2024. godine i nakon toga se više neće moći koristiti. Stoga bi bilo optimalno da eskadrila ili dio eskadrile novokupljenih aviona bude u Hrvatskoj barem godinu dana prije otpisa postojećih aviona, prenosi Hina.

No, iz Hrvatske još nije otišao ni zahtjev za ponudom, iako su u Ministarstvu obrane planirali da se on odabranim državama pošalje još prošli mjesec kako bi iste svoje ponude dostavile negdje do kraja listopada te da se odluka donese početkom sljedeće godine, a ugovor potpiše u lipnju. No, sada to više nije aktualno s obzirom da članovi Povjerenstva prvo žele utvrditi interes, iako su u MORH-u i Oružanim snagama već prije nekoliko mjeseci obavili preliminarne razgovore i od potencijalnih ponuditelja dobili potvrdu da će dati ponude.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara