800 UBIJENIH; 26. godišnjica zatvaranja logora Omarska

0

Koncentracijski logor “Omarska” ili preciznije “Rudnik Omarska” bio je logor za zatvaranje i mučenje hrvatskog i bošnjačkog stanovništva, s područja općine Prijedor u razdoblju svibanj – kolovoz 1992. godine.

Logor su organizirali lokalne vlastodršci nakon nasilnog preuzimanja vlasti, od strane Srpske demokratske stranke, u općini tijekom svibnja iste godine. Tada je organizirana sustavna kampanja zatvaranja i protjerivanja nesrpskog stanovništva prijedorske regije, a njihova imovina je pljačkana i uništavana.

Točna lokacija logora je rudnik željezne rude “Omarska”, udaljen nekoliko kilometara od istoimenog srpskog mjesta. U logoru je bilo zatvoreno, u krajnje nečovječnim uvjetima, više tisuća ljudi. Logoraši su bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, silovanjima i raznim oblicima seksualnog mučenja, te ubojstvima.

Logor je bio dio organiziranog sustava deportacije i zatvaranja hrvatskog i bošnjačkog stanovništva tijekom 1992. godine. Na teritoriju općine Prijedor, uz logor “Rudnik Omarska” djelovalo je više sličnih mjesta mučilišta i stratišta poput “Keraterma” u Prijedoru, “Trnopolja” kod Kozarca i drugih, a usko su povezani i s koncentracijskim logorom “Manjača” na teritoriju općine Banja Luka.

Kroz logor “Rudnik Omarska” prošlo je više tisuća ljudi. Prema iskazima svjedoka, sa suđenja na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, u logoru je bilo pritvoreno i više desetina žena. Dio njih bio je izložen sustavnom mučenju i silovanjima.

Dio logoraša je uspio domoći se slobode potplaćivanjem čuvara i zapovjednika logora, a siromašni su likvidirani. Njihovi tjelesni ostaci se ekshumiraju na širem području prijedorske regije.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije vodi se više sudskih procesa pojedincima osumnjičenim za zločine počinjene u logoru. Dio njih je osuđen a dio sudskih procesa je prebačen na bosanskohercegovačke sudove.

Bivši logoraši i članovi obitelji ubijenih danas će u organizaciji logoraških udruženja obilježiti 26. godišnjicu zatvaranja logora Omarska kod Prijedora.

U tom logoru bilo je zatvoreno više od 6.000 civila, a njih 800 je ubijeno.

Mnogi koji su preživjeli Omarsku kažu da su udarce i nekako mogli podnijeti, ali da im je vrisak i jauk mučenih ljudi zauvijek ostao urezan u sjećanje.

Dio logoraša logora Omarska je ubijen na Korićanskim stijenama i na Hrastovoj glavici, a deseci logoraša podlegli su od rana zadobivenih tijekom mučenja.

 

Dnevnik.ba/Wikipedia/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara