HMS OTKRIVA; Poslušajte što je, zapravo, Grabar-Kitarović rekla o Komšiću u emisiji Hrvatskog radija

Vrijeme:5 min, 2 sec

Novinska agencija Hrvatske (Hina) objavila je kako je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu Hrvatskom radiju, uz ostalo, izjavila da “hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić mora shvatiti da je ne samo etnički, nego i politički predstavnik hrvatskoga naroda u toj zemlji”, što je izazvalo buru u hrvatskoj javnosti u BiH.

Nedugo potom Ured Predsjednice RH poslao je Hini priopćenje za javnost u kojem se pojašnjava izjava hrvatske predsjednice. U priopćenju se navodi da “član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nije samo etnički, nego i politički predstavnik Hrvata Bosne i Hercegovine u duhu Ustava. Zbog toga, kako navode,  mora biti izabran većinskom voljom upravo hrvatskog naroda.

“Gospodin Komšić nije izabran većinskom voljom hrvatskog naroda u BiH i personifikacija je preglasavanja Hrvata. Od njega se ne može očekivati zalaganje za jednakopravnost Hrvata kojima je nametnut, a očito ni bilo kakav napor na tragu poboljšanja međudržavnih odnosa”, stoji u pojašnjenju Ureda predsjednice RH.

Hrvatski Medijski Servis u posjedu je snimke intervjua  predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Hrvatskom radiju u emisiji “S predsjednicom izvan protokola”.  Dio emisije koji se izravno odnosi na Bosni i Hercegovinu i komentar Grabar- Kitarović o Željku Komšiću možete poslušati  od 2:56 do 10:31 minute.

Reproduktor audiozapisa

Neprimjerene i agresivne reakcije

Upitana kako je zadovoljna posjetom Izraelu, Grabar-Kitarović je kazala da je iznimno zadovoljna urađenim poslom, ali da se uvijek nađe netko na domaćoj političkoj sceni „tko to pokuša obilježiti posebnim dekorom“.

-Kad je riječ o izjavi koju je prenijela novinarka Jerusalem Posta, ja sam nju oštro opovrgnula, kao i sam izraelski veleposlanik koji je također bio na sastanku. Uostalom i sam Jerusalem Post uklonio je sporni dio iz članka“, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica RH istaknula je da su reakcije nekih političara iz BiH bile neprimjerene i agresivne te su u potpunoj suprotnosti s obrascima diplomatskog ponašanja, a kako je istaknula, „domaće dušobrižnike prepušta domaćoj javnosti.“

-Moja je obaveza štititi položaj Hrvata u BiH i štititi BiH kao suverenu državu; njezin teritorijalni integritet, političku samostalnost i sve ostalo slijedom Daytonskog mirovnog sporazuma, kojemu je Hrvatska supotpisnica – rekla je Grabar-Kitarović.

Ni slovo ni duh Daytona

Predsjednica RH istaknula je da danas imamo situaciju da se u BiH ne poštuje ni slovo ni duh Daytona.

„Ne poštuje se ni slovo ni duh Daytona. Hrvatima, od Predsjedništva do nižih razina vlasti, političke predstavnike bira neki drugi narod. Takvo stanje dovelo je do toga da Hrvatima nije potrebna samo zaštita već je potrebno raditi s Bosnom i Hercegovinom kako bi se te okolnosti ispravile“, rekla je Grabar-Kitarović te je dodala:

-Do ovakve situacije došlo je puzajućim promjenama Ustava na koje nisu reagirali upravo ovi dušobrižnici koji se javljaju ovih dana, a mogli su. Oni snose odgovornost za stanje u BiH kakvo je danas i za položaj Hrvata koji, kao konstitutivni narod, moraju biti jednakopravni s ostala tri naroda – istaknula hrvatska predsjednica.

„Nitko me neće obeshrabriti u borbi za jednakopravan status Hrvata u BiH“

Predsjednica RH kazala je da će se nastaviti zalagati za napredak BiH na putu ka EU, jačanje gospodarske suradnje RH i BiH, kao i da će ustrajati u borbi za jednakopravan status Hrvata u BiH.

„Nastavit ću raditi na implementaciji Daytonskog ugovora, jačanju gospodarske suradnje, a za to je potrebno međusobno poštovanje. Radit ću na europskom putu BiH, naravno, temeljem ispunjenja svih kriterija“, rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatska predsjednica rezolutno je kazala da je nitko neće obeshrabriti u borbi za jednakopravnost Hrvata u BiH.

„Ono u čemu me nitko neće obeshrabriti, na stranu osobne uvrede – one najviše govore o onima koji su ih izrekli, je štititi poziciju i boriti se za jednakopravan status Hrvata u BiH, a u konačnici i za dobrobit svih građana BiH“, naglasila je predsjednica Hrvatske.

Planirana reakcija ili zlonamjerni diletantizam

Upitana kako nastaviti dalje kada ju je Komšić nazvao nestabilnom osobom, a Džaferović njezinu retoriku usporedio s retorikom ratnih zločinaca.

-Naviknula sam na osobne uvrede i ne smijem ih uzimati kao nešto primarno u odnosima s BiH. Kao što sam i rekla to najviše govori o njima samima – naglasila je Grabar-Kitarović.

Govoreći o tome kako se nitko upitao stoji li ona doista iza riječi da je BiH nestabilna zemlja koju kontrolira militantni islam Grabar Kitarović ostavila mogućnost da je takva reakcija planirana, a ako nije planirana predstavlja zlonamjeran čin i politički diletantizam.

„Neću dopustiti laži“

Predsjednica RH napomenula je da neće dopustiti laži o tome da Hrvatska naoružava islamske ekstremiste u BiH.

„Neću dopustiti napade na RH, laži da naše službe maltretiraju državljane BiH, a pogotovo ne laži o tome da Hrvatska naoružava bilo koga u BiH; to bi bilo samoubojstvo“, rekla je Grabar-Kitarović.

Prijetnje nisu podloga za suradnju

Upitana je li sprema primiti Komšića u Zagrebu predsjednica RH kazala je da je ruka Hrvatske prema susjednim državama uvijek ispružena, ali da prijetnje nisu dobra podloga za suradnju.

„Od samoga početka naša je ruka ispružena za suradnju, međutim ovakva retorika traje od izborne kampanje i još uvijek traje. Prijetnje međunarodnom tužbom zbog Pelješkog mosta nisu dobra podloga za suradnju. BiH treba pokazati poštovanje prema RH kao susjednoj i prijateljskoj državi; kao državi koja je najviše učinila za BiH“, istaknula je Grabar-Kitarović te dodala:

-Hrvatska je, temeljem Splitske deklaracije oslobodila 20 posto teritorija BiH, zbrinula oko 700 000 izbjeglica, borila se za njenu suverenost i teritorijalni integritet, a sada se žestoko bori za njen put za punopravno članstvo u EU.

Izmišljanje neprijatelja

Grabar Kitarović je istaknula da se ne može nedostatak opipljivih političkih rezultata nadomjestiti agresivnom retorikom i izmišljenim neprijateljom.

„Nedostatak političke vizije i rezultata u radu ne možete vječito zamijeniti agresivnom retorikom i izmišljanjem nekog nepostojećeg neprijatelja. Hrvatska je Bosni i Hercegovini prijateljska država i učinit ćemo sve da pomognemo, ali očekujemo poštovanje prema Hrvatskoj i Hrvatima u BiH. Gospodin Komšić mora shvatiti da je, ne samo etnički, nego i politički predstavnik hrvatskoga naroda, rekla je predsjednica RH.

Upitana hoće li Komšića pozvati u Zagreb Grabar-Kitarović je kazala da će o tome odlučiti kada vidi je li druga strana spremna na suradnju.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori