SVETAC DANA Blažena Djevica Marija Anđeoska – Porcijunkula

Vrijeme:2 min, 17 sec

Franjevačka svetkovina, vezana uz obraćenje svetog Franje Asiškog. To je dan potpunog oprosta od vremenitih kazni.

Franjevačka svetkovina, Blažena Djevica Marija Anđeoska ili Porcijunkula slavi se 2. kolovoza, a vezana je uz obraćenje svetog Franje Asiškog, koje se dogodilo na taj dan 1208. u crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza. Ta crkvica postala je okupljalište prvih Franjinih sljedbenika, svojevrsna kolijevka franjevaštva, u kojoj je Franjo osnovao Red Male braće. Upravo je nju išao obnavljati kad mu je Krist progovorio s križa u crkvi sv. Damjana i rekao mu da popravi njegovu Crkvu koja se ruši. Franjo je to doslovno shvatio pa je počeo obnavljati ruševnu crkvicu Gospe od Anđela. Porcijunkula je postala kolijevkom franjevačkih redova, a uz nju je sv. Franjo i umro. Postala je glasovita zbog oprosta koji se u njoj podjeljuje.

Oprost od čistilišnih muka dobivaju oni koji pohode crkvicu, ispovjede se i pričeste, te izmole Očenaš, Vjerovanje i molitvu na nakanu Svetoga Oca. Danas je taj oprost protegnut na sve franjevačke i župne crkve i može se zadobiti od podneva prethodnoga dana do ponoći današnjega dana. Pod ovim naslovom, Gospa od Anđela, štuje se Blažena Djevica Marija kojoj je anđeo Gabrijel navijestio čudesne događaje u kojima će ona sudjelovati, a Marija ih je u vjeri prihvatili i rekla Bogu svoj ‘Fiat’ – neka mi bude, tj. svoj ‘Da’, i postala Isusova majka. Ona je Gospa od anđela ali je istodobno i naša Gospa i naša Majka. Ona je ponizna službenica
Gospodnja, uzvišena žena od koje je rođen Isus. Odazvala se Bogu i posve ispunila Božji plan kao ponizna, vjerna službenica Božja. A Bog ju je uzvisio i postavio 
uza se, među anđele. Bog se u svojoj dobroti ne da nadmašiti. To nam je izvor radosti i utjehe. Blažena Djevica Marija, kako nas uči Crkva, jest posrednica svih milosti koje Bog dijeli čovječanstvu.

Neka nam Gospa od Anđela izmoli sposobnost opraštanja i dar oprosta od našeg milosrdnog Oca. Amen.

Danas je i blaženi Petar Faber, pravim imenom Pierre Favre, prvi svećenik Družbe Isusove i vrlo drag prijatelj Ignacija Lojolskog. Čovjek kratka života i dugih putova, živio je samo četrdeset godina, ali je iza sebe ostavio značajan trag. Rođen je 1506. godine u Villaretu. U Parizu je studirao desetak godina, a stanovao je s mladim i vatrenim Franjom Ksaverskim. Doskora im se pridružio Ignacije Lojola koji je Faberu postao duhovni vođa. Za svećenika je zaređen 1534. godine, gotovo tri godine prije Ignacija. Potom je s Ignacijem i još pet drugova na Veliku Gospu iste godine položio redovničke zavjete. Drugovi su u Rim došli 17. srpnja 1546. godine, a Faber je, nakon kratke bolesti, umro 1. kolovoza. Blaženim ga je proglasio papa Pio IX. 1872. godine.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)