NOVALIĆ: Aluminij će raditi u prepakiranom obliku; zainteresirana 3 strateška partnera

Vrijeme:3 min, 54 sec
Spreman sam da budem premijer Federacije BiH još iduće četiri godine. Uradili smo dosta posla, ali još nismo završili sve što smo planirali. Kaže ovo u intervjuu za „Dnevni avaz” Fadil Novalić, čelnik entitetske vlade.

 

-Moj se uspjeh ne mjeri po mandatu, nego po onome što sam uradio i koliko sam projekata završio. Nije još gotovo. Moramo zaustaviti egzodus mladih. Imamo još nezavršenog posla – kaže Novalić.

Odgovarajući na šta je najviše ponosan u radu Vlade u ovom četverogodišnjem mandatu, rekao je da ima dosta toga što su uradili.

-Imali smo set financijskih zakona koji su znatno spriječili nelegalne tijekove novca. Također, riješili smo i set zakona iz radnopravnog zakonodavstva. Tu je Zakon o radu, koji je dva-tri puta rađen zbog kolektivih granskih ugovora koji su potpuno promijenili paradigmu radnopravnog zakonodavstva. Prije je zakonodavstvo bilo vječno. Ugovori koji su bili potpisivani bili su vječini i zato smo zapali u krizu. Onaj tko je prošao dobro, taj je uživao, onaj koji nije, koji je prošao loše, taj je otišao u Njemačku da se spasi. To smo promijenili i sada se ti granski ugovori potpisuju svake godine. Uostalom, riješili smo mnoge socijalne probleme. Da kažem, glavne smo probleme riješili.

Također, podsjetio je i na probleme sa kojima se suočila Vlada u svom radu.

-Vidite, više se nitko ne sjeća, recimo, „Hidrogradnje”, ,,BH Airlinesa”, „Željezare” Zenica, „Solane” Tuzla. Sve su to bili problemi. Sve je to sada prepakirano. I sve smo to postigli izvršnim postupcima ili programiranim stečajem. Istina, neke tvrtke morale su završiti svoje postojanje, jer su njihovi dugovi bili višestruko veći od imovine. Takvi su „Hidrogradnja”, „BH Airlines”. Međutim, ostale tvrtke vratili smo na pravi put. Danas taj isti tuzlanski blok zapošljava 2.000 ljudi. Ta socijala imala je jednu kritičnu točku i riješili smo moga posrnula poduzeća. Sada je ostao „Aluminij” i tu stvari polako rješavamo.

Riješili smo i mirovinski sustav. Pa umirovljenici su bili u očaju. Mirovine su kasnile po 15 dana. Zavod MIO, kada sam ja preuzeo dužnost, bio je 226 milijuna u deficitu, a sada je u suficitu. Sada je mirovinski sustav totalno relaksiran – kaže Novalić.

Istaknuo je i da je braniteljski zakon “konačno riješen”.

-Njima već danas mogu početi isplate. Znači, riješili smo glavne društvene probleme i idemo dalje – ističe premijer FBiH.

Novalić je za “Avaz” govorio i o daljnjim prioritetima u radu Vlade.

-Ono što nismo uspjeli u ovom mandatu, a bilo je predviđeno, jest da smanjimo obveze. Nismo uspjeli ni riješiti brzu registraciju i izdavanje dozvola za otvaranje novih tvrtki. Ustavni sud oborio nam je zakon o notarima i sada je sve stalo. To nismo uspjeli. Ono što nismo uradili, a morali smo, jest da nismo otvorili borbu protiv korupcije, i to iz banalnih, tehničkih razloga, jer ni pravosudni sustav nije pokazao preveliku volju da to provodi. Na tome se mora raditi. Ali, ostalo je još dosta toga.

Moramo početi rješavati pitanje mladih. U tom pogledu čak se razmišlja i predloženo je koalicijskim partnerima da ukinemo neka ministarstva, recimo obrazovanja i trgovine, kako bismo napravili mjesto za ministarstvo za obitelj i mlade. Moramo se početi baviti našom djecom, zaustaviti njihov odlazak, rješavati pitanje stanovanja – napominje.

I kada se pogleda šta je ostalo posla za Vladu, Novalić ističe da je spreman prihvatiti i drugi mandat na čelu Vlade.

-Jesam. Spreman sam. Mene zanimaju i daljnje smanjenje obveza i infrastrukturni radovi. Ima još posla. Već sam rekao. Uspjeh ne mjerim po mandatu, nego po onome što sam uradio i koliko sam projekata završio – kazao je.

Da može birati tim u Vladi, Novalić bi, ističe, bez ikakve sumnje, izabrao Jelku Milićević i još neke aktualne ministre.

-To možda čudno zvuči, ali ona se domaćinski odnosi prema proračunu i skupa smo radili dosta toga. Izabrao bih i Edina Ramića, Josipa Martića. Zaista su su dobro radili. Tu je i Nermin Džindić, pokazao je da dolazi iz sektora gospodarstva – kaže premijer.

Po njegovim riječima, infrastrukturni radovi idu i već je milijardu eura plasirano u razne projekte.

Odogvarajući na pitanje misli li da će “Aluminij” u ovakvim okolnostima ikad više početi s radom, Novalić ističe da će to poduzeće raditi ali u “prepakiranom” obliku.

-Rekao sam nedavno da će „Aluminij” raditi u prepakiranom obliku. Mislim da u ovoj formi neće više nikad raditi. To mogu sa sigurnošću reći. Jedini spas za „Aluminij” je strateški partner. Jer, tko će dati 500 milijuna KM? Vlada nema, niti može, niti smije dati. Znači, spas je strateški partner. Jer mi tu nemamo nikakva iskustva u vezi s „Aluminijem”. To treba biti netko tko ima dovoljno novca i da ima pod kontrolom tržište aluminijem. Takva su do sada tri zainteresirana partnera – rekao je premijer FBiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori