IZVJEŠĆE: SAD će iz Afganistana povući tisuće vojnika

0

SAD se priprema povući snage iz Afganistana u sklopu sporazuma s talibanima da se završi gotovo dvadesetogodišnji rat, objavili su američki mediji.

The Washington Post i CNN citirali su neimenovane izvore koji kažu da će se, prema dogovoru, američke snage u Afganistanu smanjiti s oko 14.000 ljudi na 8000 do 9000.

Smanjenje osoblja u Kabulu

Sporazum bi također zahtijevao da počnu izravni pregovori s kabulskom vladom, koju militanti nazivaju “režimskim lutkama na koncu”.

Prema dogovoru, drastično bi se smanjio i broj osoblja u američkoj ambasadi u Kabulu i broj pripadnika sigurnosnog osoblja, objavio je CNN.

Izvješće su se pojavila pošto je Zalmay Khalilzad, posebni američki predstavnik za pomirenje u Afganistanu, u srijedu rekao da je SAD voljan “zaključiti sporazum” ako talibani obave svoj dio u napredovanju pregovora između dviju stana.

Pregovori SAD-a i talibana

SAD i talibani od prošle godine održavaju susrete u nadi da će se postići mirno rješenje afganistanskog sukoba, a novi krug pregovora trebao bi početi u Dohi za nekoliko dana.

Talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid rekao je u četvrtak da “postoji nada da bi se rješenje moglo finalizirati u ovom krugu”.

Washington želi da talibani zajamče da Afganistan neće postati sigurna luka za teroriste, a talibani su fokusirani na povlačenje svih stranih snaga pod vodstvom SAD-a iz Afganistana.

Prema SAD-u, sporazum također uključuje primirje.

 

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara