GRABAR-KITAROVIĆ: Oluja je spasila BiH i spriječila nove Srebrenice

0
16.12.2017., Zagreb - U Uredu predsjednice Republike odrzan Dan otvorenih vrata za Hrvate iz Bosne i Hercegovine. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Ne prestaju reakcije na tekst objavljen u Jerusalem Postu u kojem je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović navodno rekla da je BiH vrlo nestabilna zemlja, pod kontrolom militantnog islama. Iako je predsjednica RH odbacila te navode, a tekst je naknadno korigiran, bosanskohercegovački čelnici oštro su reagirali. Hrvatski premijer Plenković poručio je da bi lideri te zemlje trebali raditi na smanjivanju tenzija.

 

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović tekst i reakcije danas nije komentirala. No sa svečane akademije uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti poslala je poruku: “Oluja je bila završni čin borbe za hrvatsku slobodu, za manje od 4 dana oslobođeno je 10 tisuća četvornih kilometara Hrvatske. Uslijedile su operacije u BIH gdje su hrvatske snage uz velike žrtve slomile srpsku agresiju i spriječile nove Srebrenice u Bihaću i drugim mjestima. Upravo je oluja spasila BIH i voljela bih da BIH nikada ne zaboravi tko im je pružio ruke u najtežim danima!”, kazala je.

– Smatram da bi bilo dobro i da čelnici BiH, osobito dva člana Predsjedništva, koji su imali vrlo snažne izjave i kritike prema predsjednici Republike Hrvatske, da reteriraju od tih izjava, pogotovo što ono tamo preneseno nije bila istina i da se na taj način smanji tenzija koja je bila u eteru. Još jedom podsjećam većeg zagovornika BIH od RH nema, kazao je na konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković.

I naš ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ističe – Hrvatska je odgovorna europska zemlja kojoj je stalo do europske perspektive BiH. Smatra kako bi se BiH trebala ispričati predsjednici.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je jučer na račun predsjednice izrekao oštre komentare, ispriku nije ponudio. Štoviše, nastavlja polemiku, osvrnuvši se na izjavu naše predsjednice da se BiH ponaša agresivno prema Hrvatskoj. No srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, pak, danas poručuje da BiH o cijelom ovom slučaju nema jedinstveno stajalište, nego se o tome očituju pojedinci u svoje ime.

Premijer Plenković pozvao je danas čelnike BiH na dijalog te istaknuo da sigurnosne službe dviju država moraju surađivati vezano uz “sve što može imati bilo kakav predznak terorizma” jer se nalaze na istoj migrantskoj ruti.

 

HRT/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara