Braniteljice pomažu – brinu svakodnevno o 30 branitelja

0

 

Projekt traje 24 mjeseca, a pritom je i s biroa zaposleno 10 osoba
VUKOVAR

Suprug je bio branitelj Vukovara 1991. i logoraš, 4,5 mjeseca zatočen u logoru u Srijemskoj Mitrovici, a sada je već godinu dana nepokretan, bolestan, u krevetu. Nemam riječi koliko mi puno znači ova pomoć, već sam padala s nogu jer sam neprestano posvećena suprugu. Otkako mi pomažu, od svibnja, preporodila sam se. Pospreme mi kuću, pokose travu, sve što treba, i nama je to nemjerljiva pomoć – kaže tako Blaženka Gajić, supruga 69-godišnjeg Stjepana, jednog od 30 korisnika projekta pod nazivom “Briga o hrvatskim braniteljima Vukovara”, za koji će u udruzi Braniteljice Domovinskog rata RH reći da je “kruna njihovog dosadašnjeg rada”.

Riječ je naime o projektu vrijednom nešto manje od dva milijuna kuna, od čega EU sufinancira iznos od 1,7 milijuna kuna, čime su osigurana potrebna sredstva za pružanje pomoći u kući hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, a što će pridonijeti unapređenju i kvaliteti njihova života. Projekt traje 24 mjeseca, a pritom je i s burze rada zaposleno deset osoba, osam za pomoć u kući i dvoje za administrativni dio posla.

– Braniteljska populacija sve je starija, bolesnija i nažalost sve ugroženija. Među njima su oboljeli od malignih bolesti, osobe koje su proživjele srpske koncentracijske logore, osobe koje su i fizički i psihički načete. To su ljudi koji su sami, ali nisu ostavljeni. S druge strane, imamo teže zapošljive osobe i stoga smo izuzetno ponosni što je u okviru projekta zaposleno 10 osoba koje skrbe o 30 braniteljskih obitelji – kazuje predsjednica spomenute udruge, Svjetlana Dželalija Kovačić, dodajući kako se udruga i inače bavi humanitarnim radom. Kaže i kako su djelatnici na pomoći braniteljima zaposleni početkom svibnja, 6 žena i dvoje muškarca, prošli su potrebnu edukaciju i nabavljena je oprema – od vozila do kosilica i drugog alata.

– Branitelje kojima pomažemo predlagale su braniteljske udruge – kaže Dželalija Kovačič, a dodat će, reakcije s terena su pozitivne.

– Djelatnici su kod branitelja pet dana u tjednu, pomažu im u svemu što treba. Pospremaju kuću, idu im po lijekove ili u nabavu namirnica, voze k liječniku, ili kose travu, cijepaju drva za ogrjev – opisuje Dželalija Kovačić.

Blaženka Gajić s početka priče i sama je vukovarska braniteljica.

– Otkako mi pomažu, više se mogu posvetiti suprugu koji je pretrpio moždani udar, a i njemu je drago da se porazgovara, sad ga i na kolicima malo izvedemo van – kaže, i navodi kako im je udruga ranije donirala bolesnički krevet za supruga.

Pomoć je došla i kod danas 71-godišnjeg branitelja Jurice Muževića, kod kojeg je i jučer bila gerontodomaćica.

– Mogu samo reći sve najbolje. Jako, jako mi to puno znači jer živim potpuno sam. Ogromna mi je to pomoć, posprema mi i radi i više nego treba, a meni je to bio veliki napor – kazuje taj branitelj i logoraš i ističe da mu je pomoć “velika stvar” jer je u ratu i kasnijim tragedijama ostao bez dijela obitelji, a 2007. preminula mu je i supruga, također braniteljica.

Sanja Butigan/Glas Slavonije/http://www.glas-slavonije.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara