ZBOG IZMIŠLJENE IZJAVE; Komšić pozvao hrvatskog ambasadora u BiH na hitan sastanak

Vrijeme:1 min, 31 sec
Ured člana Predsjedništva Željka Komšića pozvao je ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića na hitan sastanak.

Izraelski list Jerusalem Post, objavio je kako je Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u posjetu Izraelu, rekla da je BiH “vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”. “Zemlja je pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova”, prenosi list na svojim internetskim stranicama navodnu izjavu hrvatske predsjednice.

Kolinda Grabar – Kitarović odbacila je pisanje The Jerusalem Posta i navela da “apsolutno nije” izjavila ono što navodi izraelski portal.

“S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na pressicama prije susreta s predsjednikom Rivlinom i s Netanyahuom, a to je da naše susjedne države želim što prije vidjeti u članstvu EU. Nisam davala intervjue i nisam davala izjave novinarima, mimo tih dviju press konferencija”, kazala je Grabar Kitarović.

Upitana da komentira oštre reakcije iz BiH, temeljem napisa Jerusalem Posta, Grabar – Kitarović kaže:

“To su komentari na komentare jedne novinarke. Ponavljam, to nisam rekla. Žestoke reakcije koje uspoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem, to je totalni nonsens. Došlo je vrijeme da se porazmisli o odnosima RH i BiH. Upravo suprotno, u posljednje vrijeme nažalost vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni… Trebali bismo razgovarati o suradnji, kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju problema. Hrvatska je tu i ostaje spremna pomoći svakoj susjednoj državi uključujući i BiH u procesu reformi, kako bi što prije postali članicom EU”, kazala je predsjednica hrvatske.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo