Provladine snage, uključujući saveznike u NATO-u, ubile su u prvoj polovici 2019. više civila u ratu u Afganistanu nego pobunjenici, pokazuju podaci UN-a koje u utorak prenosi BBC.

Dosad nezabilježene brojke za razdoblje od siječnja do lipnja dolaze usred žestokih američkih zračnih napada na talibane.

Afganistanske i snage NATO-a ubile su 717, a militanti 531 civila, objavio je UN, prenosi Hina.

Najnoviji podaci objavljeni u u vrijeme kada Washington i talibani nastavljaju pregovore o povlačenju američkih vojnika.

U prvih šest mjeseci ove godine, u zračnim su napadima većinom američkih vojnih aviona ubijene 363 osobe, među kojima 89 djece, navodi Misija UN-a za pomoć Afganistanu (UNAMA).

Američka vojska odbacila je navode misije i tvrdi da su njezini podaci točniji te da snage u Afganistanu “uvijek pokušavaju izbjeći nanošenje štete civilima”. No, svoje podatke o civilnim žrtvama nije objavila.

Podaci UNAME uslijedili su nakon izvješća UN-a u travnju koje je iznijelo sličan zaključak za prva tri mjeseca 2019. Posljednji podaci pokazuju da se trend nastavlja.

Kopneni sukobi i dalje su vodeći uzrok stradanja civila i na njih otpada trećina žrtava. Slijede improvizirane bombe i zračne operacije.

Ipak, UN navodi da se smanjuje ukupan broj civilnih žrtava. U prvih šest mjeseci 2019. ubijeno je i ozlijeđeno 3812 osoba, najmanje još od prve polovine 2012. godine.

Unatoč smanjenju broja žrtava, ubojstva civila su i dalje “šokantna i neprihvatljiva”, navodi UNAMA.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.