Sindikati branitelja grada Zadra Ustavnom sudu: Donošenjem odluke o ćirilici u Vukovaru direktno ste stali na stranu agresoru u Domovinskom ratu.

Vrijeme:3 min, 38 sec

 

Nakon objave teksta Karoline Vidovic Krišto o dvostrukim mjerilima i licemjerstvu Ustavnog suda te o ne-poštivanju Odluka Ustavnog suda od strane hrvatske Vlade, uslijedile su brojne reakcije. Udruge, organizacije, građanske inicijative i pojedinci pišu Ustavnom sudu tražeći da ih se u vlastitoj državi ne tretira kao građane drugog reda te da se trenutno zaustavi protuustavno i protuzakonito nametanje ćirilice u Vukovaru.

Pozivamo sve koji su pisali ili će pisati Ustavnom sudu (Ustavni_sud@usud.hr) da nam proslijede svoj dopis, rado ćemo ga objaviti.

Pismo Sindikata branitelja grada Zadra prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospodo Ustavni suci,

Odlucili smo se na ovaj cin prosvjedujuci protiv dvostrukih mjerila Vas kao Ustavnih sudaca.

Naime, donošenjem odluke o cirilici u Vukovaru direktno ste stali na stranu agresoru u Domovinskom ratu.

Pitamo se ciji ste vi sud.

Kod žalbe g. Joa Šimunica nakon prvostupanjske presude u slucaju uzvikivanja Za Dom – na utakmici, donijeli ste sljedecu odluku:

“Sud se poziva na prvostupanjski sud koji obrazlaže kako je pozdravom “Za Dom spremni” Šimunic “upucivao poruke ciji sadržaj potice mržnju na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, buduci se uzvik,odnosno, pozdrav ‘Za dom’ uz odzdrav ‘spremni’ koristio kao službeni pozdrav totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske, te je kao takav ukorijenjen kao simbol rasisticke ideologije, uz izraženi prezir prema drugim ljudima, zbog njihove vjerske i etnicke pripadnosti, te trivijaliziranja žrtava protiv covjecnosti. ” Prvostupanjski sud obrazlaže da sam uzvik “Za Dom” nije sporan i da je povijesni pozdrav ukorijenjen u narodu, pjesništvu, umjetnosti. Medutim, u kombinaciji sa odzivom “Spremni” i uz to na javnom mjestu, na utakmici, gdje Šimunic ocekuje odzdrav, jasno je da cilja na pozdrav NDH, a time i krši zakone Republike Hrvatske.”

Istovremeno, donosite odluku o uvodenju cirilice u Vukovar u kojem još uvijek šetaju osobe koje su nosile cetnicka obilježja, cetnicke puške itd.

Vukovar u kojem ni nakon 30 godina nisu riješena ubojstva branitelja, staraca, žena i djece… silovanja…

Dopuštate komunisticke derneke, režima koji je svugdje u demokratskom svijetu proglašen totalitarnim i gorim od fašizma – ali Vi tu nemate stav.

Ili imate?

Dopuštate mahanje jugoobilježjima, “crvenim zvezdama”, kokardama..

A zabranjujete ZDS?

Cinjenica je da cirilica nikada u povijesti nije bila problem sve dok srpski, crnogorski i agresori JNA nisu tenkovima došli u Hrvatsku i na procelja hrvatskih kuca cirilicom ispisali „Ovo je Srbija”.

Cinjenica isto tako – da je ZDS korišten u Domovinskom ratu i to na najtežim položajima – upravo u Vukovaru i slicnim bojištima.

Što nam govori zabrana ZDS, a protuustavno i protuzakonito forsiranje cirilice?

Poštujete li Vi narod, branitelje, poginule, silovane?

Ili poštujete samo vlast i fotelje?

Gospodo – mislimo da je vrijeme suociti se sa stvarnošcu a ne s fikcijom – jer fikcija ce nas na kraju odvesti u “neželjene vode”.

MI, kao hrvatski dragovoljci i branitelji, a smatramo da se to odnosi i na velik broj svih hrvatskih branitelja a posebno postrojbi HOS-a, ovako nešto ne možemo promatrati bez reagiranja.

Mi nismo divljaci kakvim nas neki mediji prikazuju, jer da jesmo, sigurno ne bismo upucivali pisma.

Mi, u svoje ime, ali i u ime branitelja (smatramo da možemo napisati i u njihovo ime – bar velike vecine) tražimo od vas, da preispitate sve vaše odluke vezano uz cirilicu kao i uz pozdrav ZDS.

Istovremeno tražimo da protumacite i javno iznesete stav o “crvenim zvezdama, kokardama i jugoobilježjima” na proslavama tzv. Antifašista.

Takoder, tražimo da ukinete sva obilježja komunizma i proglasite komunizam – istovjetnom fašizmu i nacizmu.

Uz ovo navedeno moramo spomenuti kako ste prije osam godina donijeli odluku da su 11. i 12. izborna jedinica – NEUSTAVNE.

Ali po tom pitanju ništa niste poduzeli.

Isto tako, postoji clanak koji govori o tome da su osnovne životne potrebe, struja i voda, izuzete iskljucivanja.

Ali ni tu ne poduzimate ništa. Zašto?

Postavljamo pitanje – imamo li mi uopce po Ustavu, zakonsku vlast, ili …?

Štitite li vi Ustav na razini države tj. naroda ili ste smokvin list sadašnje vlasti i onih prethodnih?

Kako ce hrvatski državljani poštivati ovakav Ustav koji se ne poštuje od strane vlasti?

Moramo li mi, hrvatski državljani, poštivati zakone koje ne poštiva ni vlast koja ih donosi?

I hocete li napokon uzeti stvari u svoje ruke i konacno biti to što vam stoji u naslovu – USTAVNI SUD.

Zahtijevamo vaš žurni odgovor, što vam je i dužnost.

Povjerenik Sindikata Hrvatskih branitelja-Zadar
Zan Glavurtic

Zamjenik povjerenika-HRVI
Matijaz Debeljak

Sindikalna podružnica Hrvatskih branitelja Zadar/https://www.facebook.com//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)