SVETAC DANA”Sveti Petar Krizolog”

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Biskup i crkveni naučitelj. Svojim je propovjedima obratio mnoge. Jedna od njegovih najglasovitijih izreka glasi: „Tko se namjerava šaliti s vragom, ne može se veseliti s Kristom!”

Današnji sveti zaštitnik je sv. Petar Krizolog, dvorski biskup i crkveni naučitelj. Biti dvorski biskup iznimna je čast, ali ujedno i velika napast, jer je neprestano izložen sjaju dvorskoga života, ali i njegovoj bijedi u moralnom smislu zbog mnogih intriga, spletkarenja i politikanstva.

Petar je rođen u Imoli kod Bologne oko 380. godine. Odrastao je pod zaštitom biskupa Kornelija. Kao mladi đakon pratio je svoga biskupa u Rim i tamo se susreo s papom Celestinom I. On je odmah u njemu prepoznao rječita govornika, izvrsna poznavatelja Svetoga pisma i djela Ivana Zlatoustog, pa su ga odmah po njemu prozvali Zlatorječiti, tj. Krizolog.

Papa ga je između 424. i 429. godine imenovao biskupom u Ravenni, tadašnjoj prijestolnici Zapadnoga rimskog carstva. Bio je prvi biskup toga grada koji nije potjecao s Istoka. Sve koji su susretali Petra Krizologa, uz njegovu je učenost oduševljavala i njegova težnja krjeposnom životu. Stoga je i uspio izbjeći sve zamke koje su prijetile dvorskom biskupu. Odmah je prionuo propovijedanju u kojem je upućivao na mane svoga vremena i poticao na pravi vjernički život. Jedna od njegovih čuvenih izreka je i ova: ‘Tko se želi šaliti s vragom, ne može se veseliti s Kristom!’

Ravenske su crkve bile prepune, a dolazili su i ljudi iz drugih mjesta. Za mladoga biskupa oduševila se i glasovita carica Galla Placidia, koja je upravljala Carstvom umjesto maloljetnog sina Valentinijana. Rado je tražila kod njega savjete da uzmogne što bolje i pravednije vladati. I mnogi carski dvorjanici, slušajući Petrove propovijedi, počeše vršiti dobra djela: dijeliti milostinju siromasima, izbjegavati nećudoredne igre i plesove, što bijahu posljednji izdanci poganstva na izdisaju. Obraćali su se i mnogi krivovjerci, a nekršteni su molili za krštenje. Petar je bio i veliki prijatelj siromaha. Dijelio je od svoga šakom i kapom, na carskom je dvoru molio za siromahe, obilazio siromašne gradske četvrti pomažući svima kako je znao i mogao. Osobita mu je briga bila sjaj Božje službe. U arhivu ravenske katedrale čuva se 200 njegovih propovijedi.

Punih je 20 godina Petar bio na biskupskoj stolici u Ravenni, a onda se povukao u mir svoga rodnoga grada, osjećajući da mu ponestaje snage. Bio je iscrpljen napornim propovjedničkim radom. Umro je 3. prosinca 450. godine i tako se ugasilo veliko ravensko svjetlo koje je u ona teška i nemirna vremena rasvjetljavalo Crkvu. Crkva je sv. Petra Krizologa zbog njegova propovijedanja i naviještanja evanđelja 1729. godine proglasila svojim naučiteljem. Zazivaju ga kod groznice i ujeda bijesnih pasa.

Iz jednog od njegovih govora zapisano nam je i sljedeće: „Tri su stvari, braćo, tri po kojima vjera stoji, pobožnost se održava, krepost traje. Molitva, post, milosrđe. Što molitva traži, postiže post, dobiva milosrđe. To troje, molitva, milosrđe i post, jedno su i uzajamni izvor života.”

Sretan imendan slavljenicima!

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)