Izvori bliski vrhu HDZ-a: ‘Još su jednom u prvi plan izbile Kovačeve osobne ambicije’

Vrijeme:4 min, 1 sec

Bez obzira na nadolazeće predsjedničke izbore i predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, koje otpočinje početkom 2020., unutarstranački izbori u HDZ-u sve više postaju medijska top tema. Unutarstranački izbori u HDZ-u, prema Statutu, trebali bi otpočeti nakon drugog kruga predsjedničkih izbora a okončati najkasnije na proljeće sljedeće godine. Za sada, dva su ozbiljna Plenkovićeva protukandidata – Davor Ivo Stier i Miro Kovač. Na jučerašnji Kovačev interview u Jutarnjem listu, primjedbe imaju i u krugu Andreja Plenkovića ali i među simpatizerima Davora Ive Stiera.

Po mnogima, ovo će biti dosad najzanimljiviji i najizvjesniji izbori na kojima se kandidati na sve dužnosti biraju po principu jedan član – jedan glas. Stoga mnogi ključnim vide registraciju članstva, odnosno utvrđivanje osoba koje imaju pravo glasa u unutarstranačkim izborima.

Poznavatelji prilika u HDZ-u tvrde kako je postojala opcija da se unutarstranački izbori održe ove jeseni, ali je podbačaj na europskim izborima i kašnjenje s predsjedničkom kandidaturom Kolinde Grabar Kitarović, unutarstranački sraz očito prolongirao do početka 2020.

U tom razdoblju počinje i predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, tako da je to razdoblje vrlo nepovoljno za Plenkovića, upozoravaju iz stranke. Neki izvori bliski vrhu HDZ-a čak se pribojavaju da bi Plenković, s ciljem poboljšanja vlastitih izgleda, u posljednji trenutak mogao ići u neke izmjene Statuta stranke, pa čak i na odgađanje izbora, što bi bilo protivno važećem stranačkom Statutu.

– Ne vjerujem da bi išao na to jer bi to značilo kršenje Statuta, ali ne bi me niti iznenadilo s obzirom na situaciju. A ako bi došlo do toga, mislim da bi to izazvalo nezadovoljstvo i pobunu u stranci – istaknuo je neimenovani izvor iz vrha HDZ-a u razgovoru za Jutarnji list.

Davor Ivo Stier i Miro Kovač, već su najavili svoje kandidature najavili i mnogi ih vide kao najozbiljnije kandidate za mjesto Plenkovićevog nasljednika. U posljednje vrijeme u kuloarima se spominju i nagađanja da ozbiljne ambicije za čelnu poziciju imaju i bivši ministar Tomislav Tolušić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, aktualni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a o kandidaturni navodno ozbiljno razmišlja i ministar Oleg Butković.

Oni koji dobro poznaju odnose u HDZ-u tvrde kako bi hiperprodukcija kandidata išla na ruku Andreju Plenkoviću. Iz tih izvora dolaze i informacije prema kojima je najava Karamarkove kandidature neozbiljna, Tolušićeva medijski spin, a Butkovićeva ispipavanje pulsa od strane određenih struktura koje bi vrlo rado zagospodarile HDZ-om.

– Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kao i Osječko-baranjski župan, Ivan Anušić, te neki drugi mladi kadrovi, HDZ-ova su budućnost i puno se logičnijom čini mogućnost njihove kandidature za dopredsjednike ili članove budućeg Predsjedništva stranke, mišljenja je jedan visokopozicionirani dužnosnik HDZ-a.

Davor Ivo Stier za mnoge je najozbiljniji kandidat za Plenkovićevog nasljednika koji se već ranije jasno opredjelio prema HDZ-ovom skretanju u lijevo i Istanbulskoj konvenciji, zbog čega je ostao bez pozicije ministra i međunarodnog tajnika HDZ-a. Stier, također, jako drugo radi na ideološkoj platformi stranke, slaganju buduće stranačke strukture ali i jačanju koalicijskog potencijala u budućnosti.

Kao drugog ozbiljnog kandidata mnogi vide Miru Kovača, koji je također najavio kandidaturu. Međutim, Kovaču mnogi zamjeraju netaktičnost i egocentrično guranje sebe u prvi plan. U krugu oko Amdreja Plenkovića, takvom vide njegovu izjavu tijekom rekonstrukcije Vlade, ali i njegov jučerašnji interview u Jutarnjem listu.

– To je još jedan njegov istup u kojem u prvi plan izbijaju osobne ambicije ispred interesa HDZ-a i daljnjeg rada HDZ-ove Vlade. Neozbiljno je to od nekoga tko pretendira preuzeti odgovornost za vođenje stranke i tko zaboravlja da je rekonstrukcija stranke već provedena nakon što je i on sam sudjelovao u neuspjelom preslagivanju i rušenju vlastite Vlade. Tada je stranka došla na potporu nižu od 20%, a novo vodstvo stranke, predvođeno Plenkovićem, u kratko je vrijeme vratilo povjerenje birača i pobijedilo na parlamentarnim izborima – izjavio je tim povodom za Jutarnji list izvor blizak vrhu HDZ-a.

Za mnoge je ostala nejasna i Kovačeva izjava kako je “ponosan što nikada nije pisao pisma i pozivao stranačke kolege na neposluh niti davao ostavku u kriznim trenucima za HDZ i njegovu vladu”, što je protumačeno kao “žaoka” Davoru Ivi Stieru. Osobe bliske Davoru Ivi Stieru, pojasnile su nam o čemu je zapravo riječ.

– U vrijeme glasovanja o Istanbulskoj konvenciji, Davor Ivo Stier nalazio se u Argentini, gdje je bio u pratnji predsjednice Republike. Kako nije mogao nazočiti raspravi o Istanbulskoj konvenciji u pismu je iznio razloge zbog kojih ne podržava istu. Druga Kovačeva primjedba, ona vezana za ostavku na ministarsku dužnost također je stvar jasnih načela. Jedno i drugo su više nego jasni. To je stvar načela a ne dodvoravanja bilo kojem pojedincu ili središtu moći, protumačila nam je osoba bliska Davoru Ivi Stieru, dodajući kako ne sumnja da će i unatoč ovako ishitrenom Kovačevom istupu razgovori između njega i Stira, ali i svih ostalih, biti nastavljeni zbog budućnosti stranke i države.

J.Zdunić

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori