HRVATSKA: Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas stiže u Zagreb

Vrijeme:1 min, 37 sec

Izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas stiže u Hrvatsku, gdje će s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarati o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku Hrvatske u schengenski prostor i europodručje, Višegodišnjem financijskom okviru te o drugim aktualnim temama.

Hrvatska je među prve tri zemlje koje će posjetiti novoizabrana čelnica izvršnog tijela EU-a.

Iz Banskih dvora ističu kako je dolazak novoizabrane predsjednice EK u Hrvatsku, nakon njezinoga boravka u Poljskoj i Francuskoj, osobito značajan zbog uloge koju će Hrvatska imati 2020. kad će po prvi puta predsjedati Vijećem Europske unije.

Hrvatski premijer Plenković primit će Ursulu von der Leyen u Banskim dvorima, gdje će nakon upisivanja u Zlatnu knjigu uslijediti izjave za medije, a potom i sastanci iza zatvorenih vrata.

Uz predsjednika Vlade RH, u izaslanstvu će biti potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku kako je dolazak nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Hrvatsku značajan zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice Europske unije koja će 2020. godine prvi put predsjedati Europskim vijećem.

“Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera je bio blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja zna i posjećivala je Hrvatsku, u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Krstičevićem, a ima veliko iskustvo četiri mandata u njemačkoj vladi“, rekao je Plenković.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u subotu da Hrvatska “ne smije biti indiferentna prema tome, već da treba poentirati i reći da je Hrvatska u top tri zemlje EU-a”.

On smatra da je posjet nove predsjednice Europske komisije, uz ostalo, i izraz poštovanja premijeru Andreju Plenkoviću, koji je bio pregovarač EPP-a u razgovorima o čelnim pozicijama Unije.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)