DODIK: Učini li to Izetbegović je potpisao akt o raspadu BiH

Vrijeme:4 min, 25 sec

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je da je krivac za neformiranje vlasti na nivou BiH predsjednik SDA Bakir Izetbegović, optužujući SDA da “najupornije radi protiv BiH”.

Govoreći o činjenici da se ulazi u jedanaesti mjesec od kako su završeni opći izbori u BiH, a da vlast nije formirana u kantonima, Federaciji BiH i zajedničkim institucijama, Dodik je naglasio da je za razliku od tih razina u RS stanje redovito i već je i zaboravljeno da su prije 11 mjeseci bili izbori.

Prema njegovim riječima, izborna groznica trese drugi dio BiH, odnosno FBiH u kojoj ni na jednoj razini nije formirana vlast u skladu s rezultatima izbora.

“Federalni mediji pod kontrolom SDA problem formiranja vlasti smještaju samo na razinu BiH i tu, po nalogu Bakira Izetbegovića, traže krivce, a to je naravno SNSD, a ako nije SNSD onda je HDZ. Zbog čega se ne govori o tome da vlast nije formirana u kantonima i da nije konstituirana Vlada FBiH? Nije valjda da su SNSD i Milorad Dodik odgvorni za neuspostavljanje vlasti na tim razinama, o kojima se medijski manje govori, a bez kojih očito neće biti formirana ni nova vlast na razini zajedničkih institucija”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da SNSD nema nijedan uvjet za formiranje vlasti, već da taj proces uvjetuje SDA.

“SDA je isturila NATO kao uvjet, koji se ne pojavljuje kao uvjet ni u strukturama EU s kojima sam osobno imao priliku razgovarati. Naprotiv, dalje kretanje ka EU bilo je uvjetovano formiranjem vlasti”, istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, “svima je jasno da je krivac za neformiranje vlasti na zajedničkoj razini upravo onaj koji danima samoinicijativno gonja vještice po BiH”.

“Naravno govorim o Bakiru Izetbegoviću. On očigledno ima problem objasniti svojim biračima i inače bošnjačkom političkom tijelu da se ni SNSD kao pobjednik u Republici Srpskoj, ni HDZ kao pobjednik u hrvatskom nacionalnom korupsu nisu dužni savijati pred ucjenama SDA. A to o čemu 11 mjeseci govori Izetbegović nije ništa drugo do obično zamajavanje javnosti i čuvanje starih pozicija. Izetbegović se Ustava sjeti kada mu to odgovara, a neće da kaže da njegova stranka blokira izbornu volju u RS i oduzima joj Ustavom zajamčeno pravo na predstavljanje”, kaže Dodik.

On je podsjetio da je SNSD još u izbornoj noći znao da ima legitimitet i podršku naroda da obavlja važne poslove u Sarajevu.

“Mi smo vrlo brzo imali tim za Sarajevo, ali očito Izetbegović misli da je on izbornik i da ovaj tim, koji je izabrala Republika Srpska, neće igrati kako je on zamislio. Čini se da isti problem ima i s ekipom iz HDZ-a. Onda tu dođemo do jednostavnog zaključka da Izetbegović u stvari ima problem prvo s iskrivljenim doživljajem svoje uloge, a onda sa Srbima i Hrvatima. I onda dođemo do novog zaključka da Izetbegović ima problem s dejtonskom strukturom BiH, i konačno, Izetbegović ima problem s realnošću”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Na pitanje ostaje li SNSD pri stavovima da ne može prihvatiti aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO /MAP/ i da će se zalagati za vojnu neutralnost, Dodik je odgovorio – upravo tako.

“SNSD nije stranka koja će poništiti volju Narodne skupštine RS, koja je jedna od najvažnijih institucija u BiH. Mogu i da razmijem stav SDA da ta odluka ne može obavezati cijelu BiH, ali bi oni, ako im je stalo do moguće BiH, trebali shvatiti da Narodna skupština Republike Srpske i nema namjeru svojim odlukama obvezivati cijelu BiH, ali ono što je sigurno, ona obvezuje sve srpske predstavnike u zajedničkim institucijama”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su prije nekoliko dana imali priliku vidjeti primjenu Ustava BiH na pitanju zaštite entitetskog interesa.

“O njemu se izjašnjavala Narodna skupština Republike Srpske. Oprostite, što mi drugo tražimo? Samo da se naš interes ugradi u nešto što se zove interes BiH. Ako naš interes nije dio tog interesa, onda nije pitanje kako će se formirati vlast, već kako BiH uopće može opstati”, rekao je Dodik.

Govoreći o sve češćim glasovima iz SDS-a i PDP-a da je moguća i neka nova većina na razini BiH i da te dvije stranke nisu odustale od mogućnosti da uđu u vlast, Dodik je istaknuo da su oni i sada vlast, doduše u tehničkom mandatu.

“Oni svih ovih 11 mjeseci ništa drugo i ne rade nego čuvaju tu vlast. Njima su izbori, odnosno građani pomrsili konce kada su glasali za SNSD. I što su uradili ili što rade? SDA je očigledno zadovoljna kako su se proteklih gotovo pet godina u vijeću ministara i drugim zajedničkim institucijama ponašali predstavnici SDS i PDP”, kaže Dodik.

On je upitao tko su SDA i Bakir Izetbegović da određuju tko će u institucijama BiH predstvaljati RS.

“Neka obnovi Vijeće ministara s istim strankama. Poručujem mu da je time potpisao akt o raspadu BiH. Ne može Bakir Izetbegović, niti bilo tko u zemlji ili izvan nje, prekrajati ono što su rekli građani Republike Srpske. Od te avanture Izetbegovića ni BiH ne bi spasila sva međunarodna zajednica sa svim intervencijama koje smo gledali godinama unazad. Poručujem mu da odmah proguta ulje i svari činjenicu da je SNSD sa svojim koalicijskim partnerima izborni pobjednik u RS i da izabere – ili će se brzo opametiti ili sporo kajati”, upozorio je Dodik.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori