Bugarska ipak kupuje borbene zrakoplove F-16 Block 70

Vrijeme:54 sec
Bugarska će ipak kupiti borbene zrakoplove F-16 nakon što je Narodna skupština Bugarske odbacila veto predsjednika Rumena Radeva.

 

Za odbacivanje predsjedničkog veta glasovalo je 128 članova, dok ih je 73 bilo, a za potvrdu kupovine zrakoplova bio je dovoljan 121 glas.Iako je opozicija navodila da će uvjeti kupoprodajnog ugovora biti neprofitabilni za Bugarsku, te da ne postoje mehanizmi za međunarodnu artbitražu već samo mogućnost tužbe u Sjedinjenim Američkim Državama, presudili su glasovi vladajućih. Prema njihovu mišljenju, spomenute zrakoplove kupovale su i mnoge druge države, pa je F-16 pravi borbeni zrakoplov za Bugarsku s kojima će biti zaštićeni strateški interesi i povećan autoritet države.

U raspravi se spominjalo bi da je Radev imao osobne financijske motive pri ulaganju veta, jer je u igri bio i švedski Grippen.

Ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da vlada planira vrlo brzo osigurati 1.254 milijarde dolara za nabavku osam novih aviona od Amerikanaca.

Članica NATO-a od 2004., Bugarska, već godinama nastoji zamijeniti zastarjelu flotu lovaca MiG-29 iz sovjetskog razdoblja.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)