Najavljeno obilježavanje 24. obljetnice VRO Oluja u Kninu

0

 

“Pozivam sve one kojima je Hrvatska na srcu da 5. kolovoza dođu u što većem broju u Knin”, rekao je državni tajnik MORH-a Ivić

Konferencija za medije povodom svečanog obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održana je u ponedjeljak, 29. srpnja 2019. u vijećnici Gradskog poglavarstva Grada Knina.

Na konferenciji za medije sudjelovali su članovi Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, koji su prezentirali tijek priprema i aktivnosti za središnju svečanost, koja će se održati 5. kolovoza 2019. u Kninu.

Predsjednik Organizacijskog odbora, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić rekao je kako su pripreme za obilježavanje 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u završnoj fazi. Istaknuo je da su na terenu predstavnici triju ministarstva – obrane, unutarnjih poslova i branitelja, kao i Ureda predsjednice i Hrvatskog sabora te Grada Knina, koji na dnevnoj bazi koordiniraju pripreme kako bi se dostojanstveno i primjereno obilježila i ova obljetnica.

Državni tajnik Ivić najavio je da će se ovogodišnji program održati od 3. do 5. kolovoza, te da je Hrvatska vojska uključena u organizaciju i logističku potporu.

“Na Kninskoj tvrđavi već tradicionalno održat će se podizanje državne zastave, a prigodan letački program izvest će akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje, koja upravo ove godine obilježavanja 15 godina od okupljanja prve postave pilota”, naglasio je Ivić te na kraju pozvao sve građane Grada Knina i cijele Hrvatske da dođu u Zvonimirov grad kako bi svi zajedno dostojanstveno i ponosno proslavili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. “Pozivam sve one kojima je Hrvatska na srcu da 5. kolovoza dođu u što većem broju u Knin da zajednički proslavimo jedan od najvećih državnih blagdana u Republici Hrvatskoj”, zaključio je Ivić.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić najavio je da će obilježavanje ovogodišnje obljetnice započeti revijom filmova o Domovinskom ratu, koja će se održati u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja. Otvorenje je u subotu, 3. kolovoza u 19 sati u podnožju Tvrđave uz rijeku Krku, a u slučaju loših vremenskih prilika manifestacija će se održati u Domu Hrvatske vojske u Kninu. Također, najavio je održavanje revijalnih utakmica na kojima će sudjelovati Hrvatska vojska, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, djeca poginulih hrvatskih branitelja s ekipom Ponosni sinovi, NK Dinara te veterani Dinama Hajduka Osijeka i Rijeke.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Čelić izvijestio je da je Ministarstvo unutarnjih poslova angažiralo dovoljan broj pripadnika policije kako bi obilježavanje proteklo sigurno i dostojanstveno. Također, istaknuo je kako se zbog očekivanog velikog broja gostiju može očekivati pojačan promet i da su mogući kratkotrajni zastoji u prometu te pozvao građane na strpljenje i suradnju.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić rekao je da su u Kninu kroz cijeli mjesec organizirana događanja povodom ove obljetnice te da će se središnjeg dana, 5. kolovoza, u 21 sat u organizaciji Grada Knina održati koncert zabavne glazbe, na kojem će nastupiti Zlatko Pejaković, Mladen Grdović i Jasmin Stavros. Gradonačelnik Jelić pozvao je sve građane RH i druge ljude dobre volje da dođu u Knin i uveličaju obilježavanje ove obljetnice. “Kninjani i Knin dočekat će ih s radošću”, poručio je gradonačelnik koji je ujedno zamolio za dostojanstveno ponašanje kako i priliči tom događaju te poštivanje uputa odgovornih državnih tijela kako bi proslava prošla u najboljem redu.

Čelnik Provedbenog stožera, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković rekao je da su snage Provedbenog stožera u koji su uključeni pripadnici Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca te ostale državne službe i službe Grada Knina uključene u provedbu obilježavanja ove obljetnice, stavljene u punu operativnu funkciju. “Sve aktivnosti provode se u skladu s propisanim planom i program i spremni smo za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja”, izvijestio je general Jurković.

PRELIMINARNI PROGRAM OBILJEŽAVANJA 24. OBLJETNICE VRO OLUJA

Subota, 3. kolovoza

 • 19:00 Otvaranje revije filmova o Domovinskom ratu (u podnožju tvrđave uz rijeku Krku)

Nedjelja, 4. kolovoza 2019.

 • 09:00-12:00 Otkrivanje spomenika „Spomenik Domovini“ – Planinarska udruga „Dinaridi“ i veterani 7. gbr „PUMA“ (Dinara,Ošjak)
 • 13:00-21:00 Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme (parkiralište kod Autobusnog kolodvora)
 • 16:30-20:00 Revijalne nogometne utakmice na gradskom stadionu NK Dinara Knin (Hrvatska vojska – Ministarstvo unutarnjih poslova, Ponosni sinovi – Djeca poginulih hrvatskih branitelja – NK „Dinara“; veterani Dinamo + Hajduk – Osijek + Rijeka)
 • 21:00-22:30 Prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata

Ponedjeljak, 5. kolovoza 2019.

 • 6:30 Budnica ulicama grada Knina, Orkestar OSRH
 • 6:50 Mimohod motocikala i starodobnih vojnih vozila (ulicama grada Knina)
 • 07:35-07:55 Susret državnih i vojnih dužnosnika s obiteljima poginulih branitelja, 100% HRVI i predstavnicima udruga iz DR (Dom HV Knin)
 • 8:00-19:00 Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme (parkiralište kod Autobusnog kolodvora)
 • 8:05 Polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede „OLUJA 95“
 • 8:15-8:50 Prigodna obraćanja, Trg Dr. Ante Starčevića

PROGRAM NA KNINSKOJ TVRĐAVI

9:30

 • čitanje povjesnice o VRO Oluja
 • zvonjava Kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Grad Knin tijekom VRO Oluja
 • podizanje zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi
 • čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja
 • minuta šutnja
 • program akro grupe HRZ-a „Krila Oluje“
 • nastup Klape HRM-a „Sv. Juraj“ i Policijske klape „Sv. Mihovil“

10:35

 • Mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

12:00

 • Sveta misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

12:45

 • Vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića

13:05

 • Pozdravljanje sudionika moto defilea „Od Branimira do Zvonimira“ i biciklističkog maratona Zadar-Knin pod nazivom “Put vjetra put Oluje”

13:10

 • Podjela vojničkog graha

21:00

 • Koncert/ KONCERT MLADEN GRDOVIĆ, JASMIN STAVROS I ZLATKO PEJAKOVIĆ i vatromet (Trg dr. Ante Starčevića).

 

morh.hr/ https://www.morh.hr/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara