Kolinda Grabar-Kitarović i Ruben Rivlin razgovarali o hrvatsko-izraelskom partnerstvu

Vrijeme:2 min, 33 sec
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četverodnevnom je državnom posjetu Izraelu. Odnosi Hrvatske i Izraela pretvaraju se u strateško partnerstvo, poručili su u Jeruzalemu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin domaćin, izraelski predsjednik Ruben Rivlin. 

 

Izraelski predsjednik Rivlin zahvalio na stalnoj potpori u međunarodnim organizacijama.

– Pod vašim vodstvom Hrvatska je snažan saveznik Izraela u međunarodnim institucijama. U UN-u se već desetljećima provodi antiizraelska kampanja, tome treba stati na kraj. Hvala vam što se suprotstavljate mržnji prema Izraelu, istaknuo je izraelski predsjednik.

Osvrnuo se i na propali pokušaj nabave zrakoplova.

– Prošle godine pokušali smo ostvariti važnu i složenu suradnju s Hrvatskom. Nažalost, nije nam baš uspjelo. Ali naši odnosi ostaju čvrsti i zajedno možemo prevladati teškoće. Vaš posjet daje mi nadu da ćemo pronaći nove načine suradnje. Vjerujem da naše prijateljstvo trebamo pretvoriti u strateško partnerstvo. Postoji izniman potencijal za suradnju u energetici, poljoprivredi, obrani, kibernetičkoj sigurnosti i znanosti, naglasio je Rivlin.

Hrvatska predsjednica istaknula je da će i dalje biti glas potpore i tijekom predsjedanja vijećem Europske unije.

– Naše će zemlje ostati saveznici i partneri te ćemo i dalje surađivati u svim područjima. Hrvatska je uvijek stajala uz Izrael i to će i ubuduće činiti. Naši prijateljski odnosi bit će dodatno ojačani potpisivanjem memoranduma o razumijevanju s memorijalnim centrom Yad Vashem i suradnjom u obrazovanju vezanom uz holokaust. Taj proces traje od 2005. i dosad je oko 350 hrvatskih učitelja bilo zbog toga u Yad Vashemu, a još oko 750 ih je u Hrvatskoj prošlo edukaciju o podučavanju o holokaustu, poručila je Grabar-Kitarović.

Posebno su se osvrnuli na propalu kupnju zrakoplova F-16. Hrvatska je predsjednica izrazila žaljenje što je kupnja zrakoplova propala ističući kako je to trebao biti dobar osnov za daljni razvoj suradnje dviju država.

– Ali to nas neće obeshrabriti u daljnoj izgradnji naših dobrih odnosa i straterškog partnerstva, poručila je.

Grabar-Kitarović posjetila je i Yad Vašem, gdje je zapalila vječni plamen žrtvama holokausta i položila vijenac na ploču ispod koje je pepeo žrtava iz nacističkih logora smrti, te poručila kako ne smijemo zaboraviti  da se ne bi opet dogodilo.

– Izražavam svoju duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu i duboko suosjećanje s obiteljima žrtava i njihovim potomcima. Upravo ovdje, još jednom naglašavam da se holokaust nikada neće i ne smije zaboraviti, kazala je predsjednica.

Podsjetila je da ovo nije njezin prvi posjet Yad Vashemu i, kako je rekla, “kad god ga posjetim uvijek sam iznova potresena tragedijom židdovskog naroda i najcrnjeg sata čovječanstva.”

– Kao predsjednica Republike Hrvatske, zemlje utemeljene u antifašizmu i Domovinskom ratu, posebice sam ponosna na sve Hrvate – pravednike među narodima – i mnoge druge Hrvate koji su u tami rata i neizrecivih zločina bili simbol svijetla i hrabrosti, rekla je predsjednica.

Grabar-Kitarović će se danas sastati i s izraelskim premijerom, čelnikom Knesseta te ministrom vanjskih poslova i prometa.

Jučer je svoj posjet počela u crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu te susretom s hrvatskim franjevcima, kojima je uručila povelju Republike Hrvatske u znak zahvalnosti za njihov doprinos očuvanju duhovne tradicije kršćanstva.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)