PRAVA SLIKA “MULTIETNIČKOG” SARAJEVA Nema mjesta za žive, a više ni za mrtve Hrvate

Vrijeme:2 min, 19 sec

Kad se interes investitora poklopi sa željom lokalnih vlasti onda im niti jedan zakon niti zabrane inspektora ne mogu stati u kraj. Ispada da se upravo to događa posljednjih mjeseci u krugu inače vrlo prometne Stupske petlje u Sarevu gdje se tik uz grobove pokojnika ukopanih u katoličkom groblju na Stupu gradi prodajno- servisni auto centar.

Dok predstavnici katoličke crkve i hrvatski politički predstavnici u Sarajevu šute, Artinfo.ba je istražo kako je moguće da se uz same grobove gradi novi poslovni objekt koji će izlaz imati na ionako vrlo prometnu magistralnu cestu M 17 na Stupskoj petlji, na kojoj je i ujedno i priključak na autocestu.

Prema informacijama do kojih je navedeni portal uspio doći, općinske vlasti Ilidže investitoru, tvrtki Blok d.o.o Sarajevo izdale su početkom godine građevinsku dozvolu. Učinili su to usprkos izostanku suglasnosti Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH koje je zakonski upravitelj magistralnih cesta na Općinski regulacijski plan „Stup- Nukleus“ kojim je su općinske vlasti predvidjele gradnja unutar petlje koja je sa stajališta prometne struke nedopustiva. Ni kasnije protivljenje navedenog poduzeća da se novom objektu izda suglasnost za priključak na magistralnu prometnicu M 17 na lokalitetu Stupske petlje nije dalo nikakvog rezultata. Općinske vlasti Ilidže prekršile su više članaka Zakona o cestama u Federaciji BiH.

Oglušili su se potom i na Rješenje o zabrani radova koje je 18. ožujka ove godine izdala Federalna uprava za inspekcijske poslove. Radovi su i nakon izričite zabrane inspektora nastavljeni, a unutar Stupske petlje niče novi prodajno- servisni auto centar čiji zidove od grobova unutar katoličkog groblja dijeli tek nekoliko centimetara. Upravo zbog te činjenice, groblje se više neće moći širiti te se na morbidan način šalje poruka sarajevskim Hrvatima da ni nakon smrti, ne mogu vječni smiraj naći u rodnom Sarajevu. O miru pokojnika koji su u groblju već ukopani odavno je suvišno govoriti jer počivaju unutar vrlo prometne petlje u kojoj se sad našlo prostora i za prodaju i servisiranje automobila. Poruka Hrvatima Sarajeva je jasna. Nema mjesta za žive, a više ni za mrtve. Prava slika „multietničkog“ Sarajeva! Zašto o njoj šute predstavnici Katoličke crkve kao i hrvatski politički predstavnici u glavnom gradu BiH, znaju samo oni.

Osim što je njime oskvrnavljeno katoličko groblje, projekt je štetan i za sve koji prolaze svakodnevno uz ovu inače vrlo prometnu magistralnu cestu M 17. Stručnjaci prometne struke kažu da unutar bilo koje petlje nema gradnje jer ona ugrožava sigurnost svih sudionika u prometu. Vodeći se strukom, JP Ceste nije ni izdalo dozvolu za priključak na magistralnu cestu objektu čija gradnja napreduje, uz blagoslov Općine Ilidža koja se podrškom ovakvom projektu stavila iznad zakona. Štetu će osim sarajevskih Hrvata ovog puta platiti i svi koji prolaze uz novi objekt, a čija gradnja će ugroziti njihovu sigurnost.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori