MAČKULA XI Oni odišu ljubavlju i dobrotom: “Sinjski ferali” gradu Sinju donose ljepotu

Vrijeme:3 min, 27 sec

 

Nepunih tjedan dana ostalo je do početka ovogodišnjih alkarskih svečanosti u Sinju. Čitatelje našeg portala i Sinja povezat ćemo u rubrici “Mačkula” kroz koju će biti riječi o Alci i raznim zanimljivostima viteškog natjecanja iz centra Dalmatinske zagore

Nekad je svaka kuća naših djedova i pradjedova imala feral, svjetiljku koja je bila jedini izvor svjetlosti u mračnim noćima, a, baš simbolično, i Sinj ima svoje Ferale tijekom cijele godine.

Ali, nije ovo tekst o starim predmetima ili običajima ljudi iz ovog kraja, priča je ovo ogromnih razmjera ljubavi prema gradu i njegovim stanovnicima, dobrote i neumornog rada, odricanja te sati i sati provedenih na korist cjelokupnoj zajednici jer kako se drukčije može opisati rad udruge `Sinjski ferali´ koji uistinu viteškom gradu ulijevaju neku novu energiju, novu toplinu i cjelokupnoj slici daju još malo boje.

Sve to na oduševljenje domaćina, ali i putnika namjernika.
I još uz to, za ne povjerovati, u svega dvije godine aktivnog rada pod imenom udruge.

Dobro je poznato kako svaki ostvareni cilj iza sebe krije krivudavi put prepun prepreka, a svaki uspjeh trnovitu stazu do ostvarenja. Uspjeh `Sinjskih ferala´ najbolje govori kako se do uspjeha stiže, kako je to otpjevala vesela družina iz kultnog filma “Vlak u snijegu”, upravo “Kad se male ruke slože”.

Sve je počelo nekako spontano, inicijativom Anite Bote, sadašnje predsjednice Udruge koja je željela, prije dvije godine, da svatko doprinese u poboljšanju razglednice iz Sinja i prigodom najsvečanijih dana u godini uredi, tradicionalnim i autohtonim predmetima, svoj prozor, kućni ulaz ili kakav drugi objekt. Inicijativa koja je prerasla granice inicijative i dobila obrise fantastične priče koju “Sinjski ferali” ispisuju i dan danas.

Umirujuće kreacije za božićne blagdane, radosne umjetnosti povodom Uskrsa i izvorne ideje prigodom Dana Alke i Velike Gospe uz još mnogo glazbenih, kulturnih i umjetničkih događaja. Događaja velikog srca, poput prikupljanja čepova za osobe s invaliditetom te obilaska starijih i bolesnih sugrađana, pa sve do uveseljavanja najmlađih sugrađana.

– Iz dana u dan rađaju se nove ideje koje će, nadam se, vrlo brzo ugledati svjetlo dana. Krenuli smo s uređenjem grada, a kasnije smo razne događaje pokušali usmjeriti prema  glazbi, umjetnosti, radovima i instalacijama. Cure u Udruzi su toliko kreativne, ali, nažalost, vremena je uvijek malo. Nastojimo proširiti vidike, kako bi mogli pokazati koliko mala inicijativa može donijeti dobroga, a cilj nam je da, uz našu Cetinsku krajinu, povežemo i cijelu Dalmaciju u ovakvim fantastičnim idejama – kazala nam je Vedrana Vrgoč, članica Udruge koje je druželjubivo dočekivala i opus izložbe “Vinčanje u zemane” iscrpno pokazivala znatiželjnim posjetiteljima.

Baš je ta spomenuta izložba zapravo prvijenac Ferala u manifestaciji “Dani Alke i Velike Gospe” u kojoj su prikazana vjenčanja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a uz eksponate su izložene i tri kratke priče kako se voljelo ‘u zemane’.

Prvi smo puta odlučili sudjelovati i u “Danima Alke i Velike Gospe” s izložbom “Vinčanje u zemane” koju je osmislila naša članica Ita Filipović-Grčić, a koja nas kroz fotografije i određene eksponate vraća u prošlost, u razdoblje seoskih i gradskih vjenčanja želeći pokazati razlike u odijevanju, ali i istaknuti kako je, sve manje, u tim prigodama, kako je vrijeme odmicalo, u upotrebi bila narodna nošnja – kaže Vrgoč.

I zbilja, uslijed migracija u 20. stoljeću tako su i vjenčanice dobivale urbane elemente, a sve se više gubio taj tradicionalni štih kojeg je prikazala autorica ove izložbe uz mnoge detalje koji su trebali mladenki i mladencu prilikom vjenčanja.

Kako svaka priča ne može proći bez barem jednog noviteta, kako bi rekli Sinjani, tako je i ova dobila ekskluzivnu najavu jednog projekta, točnije instalacije koja će, za svega par dana, dobiti i vidljivu premijeru:

– Naša članica Anđelka Vučković napravila je fantastičnu instalaciju koja će biti vidljiva od dana Bare. Riječ je o događaju na bunaru, kada se momak udvarao curi, a koji se, po sinjski, naziva “ašikovanje” – zaključuje Vedrana Vrgoč uz poziv da i ove godine kreacije ove Udruge dođu vidjeti posjetitelji iz cijele domovine, ali i šire.

Nakon svega rečenog dosta je tek zaključiti s mišlju kako će sve dok bude “Sinjskih ferala” i Sinj biti sretnije, ljepše i kulturnije mjesto za život.

Dalmacijanews/http://www.dalmacijanews.hr/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)