Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) je udruga radio klubova i pojedinaca koja okuplja preko 1200 članova. Ova udruga radioamatera među prvima se organizirala na početku Domovinskog rata 1992 godine (1993 godine izvršena registracija) kada su radioamateri ustupili svoju opremu i postali okosnica veze Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Utemeljitelji ZRHB bili su ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane a ove godine obilježavaju 26. obljetnicu utemeljenja i neprekidnog djelovanja. Svake godine okupljaju se u Parku prirode Blidinje a ove godine susrete radioamatera planiraju održati 03. kolovoza (subota) 2019 godine ( Restoran „Staza“, 20,00 sati). Na ovom tradicionalnom okupljanju radioamatera u Parku prirode Blidinje sudjeluje veliki broj radioamatera iz BiH i Republike Hrvatske.

Radioamaterski susreti su mjesto gdje se uz radioamaterske teme upoznaju s novitetima iz svijeta tehnike. Svim posjetiteljima susreta, koji žele postati radioamateri, organiziraju se prezentacije o radioamaterizmu kroz pisani i videomaterijal. Udruga radioamatera Herceg-Bosne djeluje i razvija svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih komunikacija, satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini. Kroz povijest su radioamateri dali značajan doprinos znanosti, inženjerstvu, industriji te javnim servisima. Istraživanja koja su poduzeli radioamateri pronašla su nove industrije, stvorili nove ekonomije, unaprijedili nacije, te spašavali živote u nesrećama.

Digitalne tehnologije su postale naša stvarnost i svakodnevnica. Razvija se mnogo brže nego što to možemo ispratiti. Uz radioamaterizam vežu se različite amaterski eksperimenti u nakani da se unaprijedio radio komunikacija. Zanimljivo je da je Zajednica radio amatera Herceg Bosne prva radioamaterska udruga koja je u Bosni i Hercegovini (a među prvima u jugoistočnoj Europi) izvršila digitalizaciju svoje repetitorske mreže uvođenjem tkz.

DMR (Digital Mobile Radio) tehnologije. Ovaj novitet u svijetu radio amaterizma još više potiče mlade ljude da zavole ovaj hobi i da se pridruže Zajednici radio amatera Herceg Bosne koja ove godine proslavlja 26.obljetnicu neprekidnog djelovanja, priopćeno je iz ZRHB.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.